С референдум Ирландия узакони еднополовите бракове

С референдум Ирландия узакони еднополовите бракове

Само в един регион гласовете „против” са мнозинство.

Ирландия реши с референдум да узакони гражданския брак между лица от един и същ пол. На допитването вчера 62.1 процента от ирландците са гласували в подкрепа на промяна в конституцията, която позволява на двама души да сключат брак, без оглед на пола им.

Решението не засяга религиозните бракове и не задължава религиозните конгрегации да венчават еднополови двойки.

Референдумът по въпроса бе наложителен, тъй като ирландската конституция налага необходимостта от такъв по въпроси, които обичайно в други държави се решават от парламента. Такъв въпрос е и промяната на конституцията. Сегашният текст на Член 41 от ирландската конституция не определя брака като институт между мъж и жена, но поправката, за която ирландците гласуваха вчера — трийсет и четвърта подред — изрично ще определи, че законен брак могат да сключат двама души без оглед на пола им.

Мнозинство на гласовете „против” имаше само в един регион — Роскомън-Южен Лайтрим с 51.4%.

Много ирландци, живеещи в чужбина, пътуваха за участие в референдума, тъй като няма гласоподавателни секции извън страната. Съгласно ирландския закон всеки, който е бил извън страната по-малко от 18 месеца, може да участва в референдума.

Референдумите не са чужди на Ирландците. От 1937 г. до днес са провели 35 референдума.

Макар еднополовите бракове вече да са легални във Великобритания и Република Ирландия, в Северна Ирландия еднополовите двойки засега могат единствено да сключат гражданско партньорство, което беше узаконено през 2005 г.

Една от разтапящите сърцето истории на деня е бележка, намерена в урните в Дъблин, на която е написано: „Аз гласувам с „да”. Кери, на 9 години”. За съжаление гласът на Кери не може да бъде преброен, както заради възрастта, така и защото гласът на детето е написан на обикновен лист хартия.

През 1996 г. конституцията на Република Южна Африка стана първата в света, която защитава равноправието на нехетеросексуалните хора. През 2001 г. Нидерландия бе първата държава в света, узаконила браковете на еднополови двойки.

Пауло Корте-Реал, съпредседател на изпълнителния съвет на ИЛГА-Европа, — европейския клон на Международното сдружение на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполовите и интерполовите хора — заяви в сайта на организацията: „От името на европейското ЛГБТИ движение, искрено поздравяваме Ирландия, нейните политици, правозащитници и ирландския народ за тази тъй важна стъпка по пътя към общество, където всички се ползват от ползите и закрилата на брачната институция без значение от пола или сексуалната им ориентация. Нашият борд, който се среща в Дъблин на този исторически ден, е щастлив да посрещне резултата от първа ръка. Макар твърдо да сме на позицията, че въпросите свързани с човешките права не бива да бъдат подлагани на референдум, спецификите на ирландската държавна система наложиха това гласуване и сме много щастливи, че победител в този процес са човешките права”.

Дейвид Норис, ирландският сенатор, който бе движещата сила зад декриминализацията на хомосексуалността в Ирландия от началото на 70-те до 1993 г., заяви, цитиран от Гардиън: „Прекрасно е. За мен е малко късно… Посветих толкова много време на това да бутам лодката, че забравих да се кача в нея и сега тя плава отвъд залива в открито море. Но е много хубаво да я наблюдаваш”.

Хомосексуалността бе декриминализирана в Ирландия през 1993 г. Едва 22 години по-късно ирландското общество масово гласува за еднополовите бракове. В България хомосексуалността е декриминализирана с действащия Наказателен кодекс от 1968 г.

Легендарният британски ЛГБТ активист Питър Тачел написа в профила си в социалните мрежи: „Ирландците гласуваха за любовта и равенството. Оскар Уайлд би се гордял. Този глас ще даде надежда на милиони еднополови двойки по целия свят, които искат да се оженят за човека, когото обичат. Равенството в брака световна тенденция, която не може да бъде спряна. Гласуването в Ирландия показа, че любовта може да триумфира над предразсъдъците и дискриминацията”.

Вдъхновен от случващото се в Ирландия, организационният комитет на „София Прайд” призова за повишаване на политическото представителство на гей-лесбийската общност чрез политическа активност на членовете ѝ и покани всички, които подкрепят узаконяването на еднополовите семейства, да се присъединят към тазгодишния парад на 27 юни. Нито една от националните телевизии обаче не отрази тази позиция.

Ирландия е член на Европейската икономическа общност от 1973 г. — един бъдещите стълбове на Европейския съюз. С днешното решение на избирателите страната се превърна в 11-тата държава-членка на Европейския съюз, която урежда законово семействата на еднополовите двойки чрез законен брак. От 2011 г. насам законът в Ирландия предоставя на еднополовите двойки възможност да узаконят семейството си чрез небрачната форма на регистрираното гражданско партньорство.

Освен тези 11 държави, други 8 държави-членки на Европейския съюз също дават на еднополовите си семейства възможност да узаконят отношенията си чрез небрачни институти, наричани по различен начин в различните държави – гражданско партньорство, регистрирано партньорство и др. Така общо 19 от 28-те държави-членки на Европейския съюз са узаконили семействата на еднополовите двойки. От европейските държави извън ЕС правна уредба на еднополовите семейства има в Лихтенщайн, Швейцария, Исландия, Норвегия, Андора, Сан Марино, остров Ман и остров Джърси.

От 9-те държави-членки на ЕС, които не признават еднополовите семейства под никаква форма, в 5 има законопроекти, които предстои да бъдат разгледани. Единствено в Словакия, Латвия, Гърция и България такива инициативи отсъстват.

Нито една от парламентарно представените партии в България от 1989 г. насам не е подкрепяла с официална политика каквато и да е форма на узаконяване на семействата на еднополови двойки.

Дебат по този въпрос у нас беше повдигнат в обществото през 2008 г., когато се обсъждаше проектът за нов Семеен кодекс. Той предвиждаше узаконяването на съжителстващите на семейни начала двойки с различен пол под формата на т.нар. фактическо съпружеско съжителство. Срещу призивите на активисти от гей-лесбийската общност законопроектът да узакони фактическото съжителство на еднополовите двойки се изправиха както неоконсервативни неправителствени организации, религиозни институции и крайни националисти, така и политици.

В интервю за в. „Стандарт” проф. Огнян Герджиков, който по това време бе депутат от НДСВ, заяви, че еднополовите връзки са нездрави: „Замисълът на фактическото съжителство са децата, родени от него, за да имат произход. При гей двойките не е известно как могат да се раждат деца. Да, могат да се осиновят, има ин витро. Обаче когато се осинови едно дете, за да се възпита нормално, то има нужда от мъжко и женско начало. Не може при две жени едната да играе ролята на майката, а другата на бащата. За мен браковете на такива двойки не почиват на здрава основа”.

В ефира на телевизионното предаване „Здравей, България!” на 26 ноември 2008 г. Герджиков, аргументирайки промените в проекта за нов Семеен кодекс с грижата за децата в небрачните двойки, заяви, че „природата ни е направила, за разлика от чехълчетата и амебите, с два пола и отглеждането и възпитаването на децата именно тогава е пълноценно, когато има баща и майка, а не две жени или двама мъже”.

В същото предаване народната представителка от БСП, Татяна Дончева, която днес е лидер на политическа партия „Движение 21”, заяви: „Допускането на бракове или на фактическо съжителство между еднополови, лично за мене, е една екстраваганция, по която няма нужда да се приравним с Холандия. Ако трябва да бъда по-точна в крайна сметка защо ми натрапвате своята различност? Аз не ви натрапвам моята еднаквост с повечето хора” и определи еднополовите двойки като ненормални. „Това за мен са екстраваганции, които в последните години някой яростно натрапва, за да не каже, че се мъчи да черпи права от различната си сексуална ориентация. Аз по-скоро смятам, че на българското общество му е проблема, че хора с различна сексуална ориентация се мъчат тайно да се добият до привилегии от тази си различност”, заяви още Дончева.

Обсъжданията на законопроекта в Народното събрание също бяха изпълнени с анти-гей реторика, като гласът на нехетеросексуалните гласоподаватели не бе чут по никой начин. Тогавашният правосъден министър Миглена Тачева заяви в парламента: „Бракът все пак се сключва, за да се родят деца. Това е презумпцията. От тяхното съжителство никога не могат да се родят деца”. През 2009 г. жълти медии разпространиха твърдения, че Тачева е лесбийка, които обаче останаха непотвърдени.

В крайна сметка новият Семеен кодекс бе приет без текстовете, узаконяващи фактическото съжителство дори за разнополови двойки.

Gama News
Следвай ни:

Gama News

GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.
Gama News
Следвай ни:
GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.