Върховният съд на Швейцария отказа да признае гей двойка за бащи на детето им

Върховният съд на Швейцария отказа да признае гей двойка за бащи на детето им

Федералният върховен съд на Швейцария отказа да признае бащинството на гей двойка над отглежданото от тях дете.

Съдът е отменил решението на административния съд в Санкт Гален, който призна двамата мъже за бащи на 4-годишното дете.

Двойката живее в законно регистрирано партньорство в Санкт Гален. Двамата родители използвали помощта на сурогатна майка от САЩ. Детето е със свидетелство за раждане на щата Калифорния, който се признава в кантона на двойката.

Службата по гражданско състояние обаче отказала за регистрира двамата мъже като родители на детето. Те обжалвали решението пред административния съд, но неговото решение било обжалвано от федералното правосъдно министерство пред върховния съд.

Съгласно американското свидетелство за раждане, двамата мъже са родители на детето. То е заченато с изкуствено осеменяване чрез донорство от единия от тях.

Съгласно решението на федералния върховен съд на Швейцария, само донорът на сперма би огъл да бъде признат за баща на детето. Според съда името на сурогатната майка също би могло официално да се впише от службата по гражданско състояние. Да се признае небиологичният баща обаче, според съда би било еквивалентно на това да се даде разрешение за ползване на услугите на сурогатна майка, което е незаконно в Швейцария.

Калифорнийският сертификат за раждане е издаден въз основа на съдебно решение от Калифорния, съгласно което сурогатната майка и нейният съпруг се отказват от родителски права и отговорности спрямо детето.

В производството пред съда брачният департамент на кантон Санкт Гален подкрепи становището на бащите, но федералното правителство и върховният съд се оказаха на противоположно мнение. В решението си съдът не обсъжда липсата на биологична връзка в случаите на осиновяване.

Двамата бащи са разочаровани от решението. Според адвокатът им то не е в най-добрия интерес на детето.

Gama News
Следвай ни:

Gama News

GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.
Gama News
Следвай ни:
GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.