Замбийски активист срещу анти-гей законодателството бе оправдан от Върховния съд

Замбийски активист срещу анти-гей законодателството бе оправдан от Върховния съд

Забийският активист срещу ХИВ/СПИН Пол Касонкомона най-сетне може да си отдъхне след като Върховният съд на Замбия го оправда по наказателно дело, водено срещу него по причина, че публично предложил отмяната на анти-гей законодателството в страната.

Касонкомона беше оправдан миналата година. Обвинението е в „склоняване с неморални цели” по чл. 178(g) от наказателния закон. След като правителството обжалва решението на долустоящия съд, в края на миналата седмица Върховният съд потвърди решението, че Касонкомона е невинен.

Касонкомона бе арестуван през април 2013 г. непосредствено след участието си по Muvi TV. В предаването той поддържаше тезата, че инкриминирането на хомосексуалността е довело до повишаване на ХИВ епидемията, като е накарало гей хората да се боят да разкриват сексуалната си ориентация дори пред лекарите.

Съгласно замбийския закон хомосексуалността е наказуема с от 15 години до доживотен затвор. Под ударите на разпоредбата попада всеки, който „плътски е познал другиго против законите на природата”. Наказва се и всеки, мъж или жена, който е допуснал мъж да го „познае плътски против законите на природата”.

Южноафриканският център за правна помощ, който участваше в защитата на Касонкомона, определи решението на съда като победа за свободата на изразяване.

Веднага след задържането на Касонкомона вицепрезидентът на Замбия, Гай Скот, призна, че арестуването на активиста е политически мотивирано:

„Проблемът с този човек, който говори по телевизията е, че трябваше да направим нещо, защото ако не бяхме реагирали, всички тия евангелски църкви и проклети идиоти щяха да откачат. От друга страна не искахме да го наказваме много сурово”.

Арестът на Касонкомона дойде точно в момент, когато нагласите спрямо хомосексуалните в замбийското общество бяха силно негативни. Повод за това бяха серия новинарски публикации, съобщаващи за три еднополови двойки, които се опитали да регистрират съюзите си в Замбия.

Непосредствено след това полицията разпространи призив гражданите да ѝ съобщават, ако имат данни за хомосексуални лица. Тогава няколко активисти-правозащитници се укриха, за да избегнат арест. Няколко двойки пък бяха арестувани, но освободени впоследствие.

Касонкомона, чиято правозащитна дейност няма фокус върху ЛГБТ общността, основно е ангажиран с превенцията на ХИВ/СПИН.

Замбия е бивша британска колония и анти-гей законодателството на страната е част тъкмо от колониалното наследство — законите против содомията на Британската империя. Обвинението срещу Касонкомона се опира на Английския закон против скитничеството от 1898 г. Този наказателен състав от закона не бе използван до днес за ограничаване на свободата на изразяване.

Gama News
Следвай ни:

Gama News

GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.
Gama News
Следвай ни:
GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.