Израелската армия признава правата на еднополовите двойки с деца

Израелската армия признава правата на еднополовите двойки с деца

Израелските отбранителни сили разрешават лицата в еднополово семейство, които са резервисти и отглеждат дете, да не бъдат викани едновременно за изпълнение на задачи.

Това става факт след промени в регулациите на военната служба в Израел. Промените важат както за лицата, които са сключили брак, така и за тези, които не са.

Със същите права в момента се ползват и разнополовите двойки, които са в брак или са фактическо семейство. Промените в правилника на комисията за координиране на резерва вече са разпратени до командирите в армията.

Съгласно правилника всяка двойка, за която в Националния осигурителен институт на Израел фигурират данни, че отглежда дете — без значение дали легално то е дете само на единия в двойката или и на двамата — вече може да подаде искане двамата партьори да не се явяват на военна служба едновременно.

Според израелския ежедневник Хаарец, мъжете, които са самотни бащи обаче продължават да бъдат пренебрегвани, тъй като за разлика от жените самотни майки не получават автоматично правото за отсрочване на явяването на военна служба.

Майкъл Идън, адвокат, специализиращ в правната помощ за ЛГБТ хора, заявява пред ежедневника, че използването на стандарта на Националния статистически институт за „фактически брак” е проблем, тъй като много двойки не са регистрирани в агенцията.

През февруари 2014 г. Израелските отбранителни сили се наредиха на девето място в класацията на най-толерантните спрямо хомосексуалните хора войски. Класацията се изготвя от Центъра за стратегически изследвания в Хага.

На върха на списъка е Нова Зеландия, следвана от Нидерландия, Обединеното кралство, САЩ, Швеция, Австрия, Канада, Дания и Белгия. Франция и Испания пък си поделят десетото място.

Gama News
Следвай ни:

Gama News

GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.
Gama News
Следвай ни:
GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.