Гей мъж е бил нападнат пред заведение в Пловдив

Гей мъж е бил нападнат пред заведение в Пловдив

На 1 срещу 2 май гей мъж е бил нападнат пред заведение в Пловдив. Това съобщи за Gama News самият пострадал Михаил Косев.

Нападението е станало пред пловдивското заведение „No Sense“. Косев посетил бара с приятел около 3 ч., но останал сам малко по-късно. Там с него се запознал мъж на видима възраст 30 години, който се представил като Михаил.

Непознатият бил с компания и видимо в нетрезво състояние. Той директно попитал Косев дали е гей. След като Косев потвърдил, двамата разговаряли още известно време в бара и излезли да пушат пред заведението.

Когато Косев помолил новия си познат за цигара, получил юмрук в лицето. Мъжът продължил да удря падналия на земята Косев, крещейки „Педерас!“.

След намеса на други посетители на заведението пострадалият си тръгнал, но скоро установил, че нападателят му го следва. В близост до Джумая джамия мъжът отново настигнал Косев и го нападнал с още няколко удара в главата, след което избягал.

На следващия ден, събота, Косев отишъл в Четвърто районно управление на полицията в Пловдив, за да подаде сигнал за инцидента. От там обаче го насочили към преглед при съдебен лекар за оценка на телесната му повреда. Той имал синини и ожулвания по лицето.

Пловдив е малък град. Може да се срещна с този човек във всеки един момент.

Оказало се, че нито от районното, нито от телефон 112 могат да насочат Косев към съдебен медик, който е дежурен през уикенда в града. Препоръчаният от правоохранителните органи работел само през седмицата и само преди обяд.

Когато Косев за втори път посетил районното управление, за да подаде жалба, от там го отпратили, тъй като нямал съдебномедицинско удостоверение, а нараняванията му изглеждали леки, поради което му било обяснено, че ще трябва да води частно наказателно дело.

Днес Михаил Косев още изпитва страх от случилото се. „Пловдив е малък град. Може да се срещна с този човек във всеки един момент“, заявява той. Поради това, както и поради разочарование от пренебрежението на властите, той се е отказал да търси справедливост.

Михаил е актьор, обучител и природозащитник израснал в Ню Йорк. От години е открит за сексуалността си и не желае да я крие, защото смята, че е негово право да бъде такъв, какъвто е. Смята, че гей и би хората, които прикриват сексуалната си ориентация, всъщност страдат от повече проблеми в сравнение с тези, които са свободни от оковите на лъжите и премълчаването.

Юристи, с които Gama News се консултира, обясняват, че Наказателният кодекс не съдържа квалифицирани състави за престъпления, извършени с хомофобски или трансфобски подбуди. Така престъпленията извършени по хулигански, расистки или ксенофобски подбуди, дори когато са довели до лека телесна повреда, се преследват от прокуратурата. Не е така обаче с тези, извършени поради сексуалната ориентация или половата идентичност на жертвата, които са завършили с лека телесна повреда.

Миналата неделя, 17 май, в София се състояха две събития по повод Международния ден срещу хомофобията и трансфобията – протест и футболен мач. Посланието на събралите се пред Съдебната палата в столицата протестиращи бе отправено именно към включването в наказателния закон на престъпленията, извършени по хомофобски или трансфобски подбуди. Паралелно с това, в рамките на друга кампания, стартира и уебсайт, където жертвите и свидетелите на такива престъпления могат да докладват за случилото се.

Правозащитни организации от години настояват тази промяна в закона да се случи. Припомняме, че през 2008 г. в Борисовата градина в столицата бе убит 25-годишният студент по медицина Михаил Стоянов. Пред полицията нападателите му заявили, че често посещавали парка, защото го „прочиствали“ от гейове. Делото по случая все още продължава на първа инстанция.

През 2013 г. международната правозащитна организация „Амнести Интърнешънъл“ организира петиция за промени в българския Наказателен кодекс. В актуален доклад от тази година от организацията отчитат редица проблеми дори в прилагането на съществуващото вече законодателство, адресиращо престъпни деяния с расистки или ксенофобски подбуди.

Във всяко издание на своя годишен доклад за правата на човека в България от 2010 г. насам Български хелзинкски комитет критикува липсата на хомофобския и трансфобски мотив като квалифицирани състави в Наказателния кодекс.

Проектът за нов Наказателен кодекс, който бе внесен в парламента в началото на 2014 г., съдържа сексуалната ориентация като квалифициран състав, но не и половата идентичност или проявлението на пола. Проектът обаче не бе приет в рамките на предходното, 42-ро Народно събрание.

Gama News
Следвай ни:

Gama News

GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.
Gama News
Следвай ни:
GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.

3 коментара

  1. Ако наказателният кодекс разпознава термина „ксенофобски подбуди“, в тях не влизат ли автоматично и тези на основата на сексуална ориентация?

    • Не. Ксенофобията е понятие, което обикновено се прилага към чужденци – хора с чужда националност или етнос.

  2. Поредната „хуманистична“ и „мъжествена“ проява! Браво! Да живеят „православните ценности“ на Сидеровците! Ценности на които и Иисус Христос би се изповръщал отгоре им!
    Това е топлотата и сърдечността на българина. Бие бременни жени, убива децата си, изнасилва старици, забива юмруци на хора, които нищо не са му направили. И държавните органи както винаги са свършили работата си – т.е. не са си мръднали пръста, защото не е пострадал баджанака им или милото им разглезено чедо, а е пострадал някой за който са им казали, че трябва да мразят, ей така, за да се разтоварват!
    ЛГБТ хората са ви отвратителни? Това е така защото не сте осъзнали, че неприятното чувство което изпитвате, мили хейтъри се излъчва от вас самите – отвращението е втъкано в самите вас. Неприятната миризма се нарича омраза и се е впила в същността ви.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.