Футболистки от ФК „Спортика” – Благоевград се включиха в кампания срещу хомофобията

Футболистки от ФК „Спортика” – Благоевград се включиха в кампания срещу хомофобията

В неделя, 17 май, футболистките и треньорът на благоевградския футболен отбор „Спортика” облякоха тениски с послание срещу хомофобията по време на мача си срещу отбора на НСА.

Тениските с надпис „Футбол срещу хомофобията” са част от кампания срещу хомофобията във футбола на FARE Network (Football Against Racism in Europe) – международна неправителствена организация, бореща се с неравенството във футбола и за употребата на спорта като средство за позитивна социална промяна.

Кампанията в България бе инициирана от фенове и футболистки от ФК „Акедмик” Гео Милев и подкрепена от Кристиана Данева, член на борда на фондация „Ресурсен център – Билитис” и  EGLSF – Европейската гей-лесбийска спортна федерация.

„Темата за толерантността в спорта е изключително важна, а футболът, като един от най-популярните спортове у нас, е мощно средство за борба с дискриминацията на основа на сексуална ориентация и полова идентичност. Европейската гей-лесбийска спортна федерация и фондация „Ресурсен център – Билитис” изцяло подкрепят инициативата”, заяви Кристиана Данева за Gama News.

„Футболът срещу хомофобията” е международна кампания, в която участват редица футболни клубове – от подрастващи до професионални такива. Целта е футболът да се превърне в спорт, в който да няма дискриминация към „различните” и всички да имат правото да се наслаждават на играта наравно, независимо от сексуалната си ориентация.

Повод за събитието бе и самият 17 май – Международен ден срещу хомофобията и трансфобията. Освен спортното събитие в столицата се проведе и протест за промени в Наказателния кодекс, които да адресират престъпленията извършени по хомофобски и трансфобски подбуди.

Gama News
Следвай ни:

Gama News

GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.
Gama News
Следвай ни:
GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.