Премина успешно протестът срещу хомофобските и трансфобски престъпления от омраза

Премина успешно протестът срещу хомофобските и трансфобски престъпления от омраза

Вчера успешно се проведе обявеният по-рано миналата седмица протест в столицата срещу престъпленията от омраза с хомофобски и трансфобски мотив.

Малко преди началния час в 13 ч. пред Съдебната палата в София съпричастните към проблема с престъпленията от омраза срещу ЛГБТ хора вече се бяха събрали. На място бяха и много медии, за да отразят събитието.

Участие в демонстрацията взеха около 40 души. Сред скандираният им бе и посланието, че хомофобията не е мнение, а престъпление. С транспаранти и плакати те припомниха, че т.нар. патриархални ценности тласкат ЛГБТ младежите към самоубийство. Основното послание обаче бе насочено към наказателния закон, който не включва хомофобските и трансфобски мотиви като квалифициращи състави на престъпните деяния.

„Искаме промяна на Наказателния кодекс, която да признава хомофобията и трансфобията като мотиви при престъпление”, заяви Лора Новачкова, която е сред организаторите на протестна акция.

„Престъпленията от омраза не са случайни – те са знакови, това са престъпления с послания. Тоест, извършителите много често смятат, че имат моралните оправдания да вършат подобни злодеяние, защото смятат, че обществото е на тяхна страна. Смятат, че омразата им и към ЛГБТ хората и трансфобията е оправдана“, обясни Новачкова.

Тя даде пример с убийството на Михаил Стоянов в Борисовата градина. Студентът по медицина беше убит през 2008 г., а заподозрените бяха арестувани едва две години по-късно. Седем години след убийството извършителите все още не са осъдени.

След като отправиха посланията си пред Съдебната палата, участниците извървяха пеша разстоянието до Министерство на правосъдието. Преминавайки през Градската градина те спряха, за да отправят посланията си и към хората там. С викове част от присъстващите в парка обаче отправиха нападки спрямо демонстрантите. На входа за граждани на министерството пък бе оставено послание за промяна на Наказателния кодекс.

Повод за акцията бе 17 май — Международният ден срещу хомофобията и трансфобията. Забележително на събитието бе отсъствието на Българската национална телевизия, която едва в късната си емисия отрази събития за 17 май от Русия и Молдова, но не и от България.

Протестът беше организиран от ЛГБТ-ХХХ-колектив и се проведе с подкрепата на антифа-активисти, фондация „Ресурсен център „Билитис“, Български хелзинкски комитет и Младежка ЛГБТ организация „Действие”.

Gama News
Следвай ни:

Gama News

GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.
Gama News
Следвай ни:
GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.