По случай 17 май стартира кампания срещу хомофобските и трансфобски престъпления от омраза

По случай 17 май стартира кампания срещу хомофобските и трансфобски престъпления от омраза

На сайта WeAreTolerant.com всеки пострадал или свидетел може да докладва за извършено хомофобско или трансфобско престъпление и така да подпомогне събирането на информация по темата и разрешаването на проблема.

От вчера, 17 май, Международен ден срещу хомофобията и трансфобията, у нас стартира проект, целящ ефективен отговор на престъпленията от омраза, извършено по хомофобски или трансфобски подбуди. Крайната му цел е властите да включат сексуалната ориентация и половата идентичност или изразяването на пола във всички членове от Наказателния кодекс, които разглеждат словото на омраза и мотивираните от омраза престъпления.

Организатор на кампанията е фондация GLAS — млада неправителствена организация, поставила си за цел подобравяне на положението на ЛГБТ хората в България.

„С кампанията искаме да стимулираме повишаване на общественото съзнание за сериозността на хомофобските престъпления от омраза, както и да добием картина за този тип престъпления в България, като насъчаваме хората да докладват за инциденти чрез формата за докладване на сайта WeAreTolerant.bg”, заяви за GamaNews Симеон Василев, съосновател на GLAS.

„Крайна цел на кампанията е да достигнем до общество, в което ЛГБТ хората живеят живот без страх от насилие. Кампанията ни е насочена именно към тях, но и към всички поддръжници на равните права, както и към правораздавателните органи”, заяви още Василев.

Според скорошно проучване на Агенцията на Европейския съюз за основни права 86% от лесбийките, гей мъжете, бисексуалните и трансполовите хора в България, които са потърпевши от насилие или заплахи, не са уведомили полицията за тези случаи. Около една трета от тях са посочили страх от хомофобски или трансфобски прояви като причина за нежеланието им да подадат жалби.

Втора година поред фондация GLAS е и организатор на „София Прайд Арт седмица”. Кампанията им срещу престъпленията от омраза с хомофобски и трансфобски мотиви стартира с любопитно видео, показващо реакциите на хората в София спрямо хомофобски прояви:

Gama News
Следвай ни:

Gama News

GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.
Gama News
Следвай ни:
GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.