Полицията на втория по големина град на Черна гора за пореден път забрани ЛГБТ прайда

Полицията на втория по големина град на Черна гора за пореден път забрани ЛГБТ прайда

Оправдавайки се с мерки за сигурност, полицията в Никшич за пореден път забрани провеждането на прайд в града.

ЛГБТ организациите в Черна гора изразиха „дълбоко разочарование” от забраната, която полицията в Никшич, втория по големина град в Черна гора, наложи над провеждането на ЛГБТ прайд.

Позовавайки се на заплахи за насилие и вероятни нападения от хулигани, полицията отмени планираното за утре „Академично шествие на гордостта”.

Местната неправителствена организация „Хиперион” и „ЛГБТ форум Прогрес” планираха шествие в града, за да отбележат 70-тата годишнина от края на Втората световна война, чествана в страната като Ден на победата над фашизма. На този ден се отбелязват и две години от приемането на първата в историята на страната национална стратегия за ЛГБТ равенство.

„За ЛГБТ общността е неприемливо, че свободата на събиране може да бъде осигурена от властите само в столицата Подгорица, при това в квартал от нея, където е възможно напълно да изолираш шествието от обществеността и където няма жилищни сгради”, пишат организаторите в позиция, разпространена до медии и цитирана от BalkanInsight.

Планираният по-рано за 24 май ЛГБТ прайд в Никшич също бе забранен от полицията, отново по съображения за сигурност.

От полицията пък заявиха, че първото са очаквали събитието да привлече значително количество противници.

По време на първия ЛГБТ прайд в страната, провел се в Подгорица през 2013 г., над 500 протестиращи, повечето от които футболни хулигани, замеряха с камъни и бутилки участниците в прайда, които бяха едва няколко десетки на брой. Тогава 20 полицейски служители бяха ранени, някои от тях сериозно. Около 60 души бяха арестувани, една трета от които непълнолетни.

Въпреки това миналата година в Подгорица не се случиха никакви инциденти и около 200 души проведоха шествието успешно под охрана от стотици полицаи.

Хомосексуалността продължава да е гореща тема в Черна гора, както и в други балкански държави. Някои допитвания до общественото мнение сочат, че 71 процента от гражданите на страната смятат хомосексуалността за болест, а всеки втори — че е опасност за обществото и държавата трябва да се бори с нея.

Сръбската православна църква в Черна гора, най-влиятелната религиозна конгрегация в страната, поддържа твърди анти-гей позиции. Около 67 процента от гражданите вярват, че позицията на църквата против хомосексуалността е правилна.

Gama News
Следвай ни:

Gama News

GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.
Gama News
Следвай ни:
GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.