Аржентина издаде свидетелство за раждане с вписани трима родители

Аржентина издаде свидетелство за раждане с вписани трима родители

Аржентина стана първата латиноамериканска държава, която признава еднополовите партньори и биологичния родител в свидетелството за раждане на дете.

Правителството на провинция Буенос Айрес записа страница в ЛГБТ историята, след като миналата седмица издаде първото в Латинска Америка свидетелство за раждане с вписани в него трима родители.

Съгласно документа, родители на детето са двойка лесбийки, както и биологичният баща — донор на сперма.

„Много сме щастливи от решението на правителството на провинцията”, коментира пред Франс Прес Естебан Паулон, председател на организацията ЛГБТ федерация на Аржентина. „Не ни беше необходима дори и правна помощ”.

Клаудия Корадо, ръководител на службата по гражданско състояние в провинцията, заяви пред медии, че включването на биологичния баща в свидетелството, който се казва Ернан Мелаци и е 37-годишен, е начин да не му бъдат накърнени родителските права и отговорности и така най-добрият интерес на детето ще бъде обслужен от тримата възрастни.

Малкият Антонио, който вече е на една година, живее с майките си — Сузана Гуихал и Валерия Гаете, и двете на 39 години — в Мар дел Плата. Бащата пък живее в Буенос Айрес.

Гуихал и Гаете са заедно от 11 години. Пред медии заявяват, че никога не са гледали на приятела си Мелаци просто като на донор.

„Това е много важен момент за четирима ни”, заяви Мелаци пред репортери.

През 2013 г. Аржентина стана и първата държава, която призна пола на 6-годишно трансполово момиче.

Gama News
Следвай ни:

Gama News

GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.
Gama News
Следвай ни:
GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.