12 ЛГБТ герои, които заслужават собствен биографичен филм

12 ЛГБТ герои, които заслужават собствен биографичен филм

Не са много големите холивудски филмови продукции, посветени на истински герои, които са били представители на ЛГБТ общността. Всъщност, сещаме се най-вече за „Милк” и „Игра на кодове”, посветени съответно на Харви Милк и Алън Тюринг. Американското списание Advocate обаче е направило списък с още няколко ЛГБТ личности, които заслужават паметта им да бъде запазена от седмото изкуство.

George_Washington_Carver_c1910_633x450

1. Джордж Уошингтън Карвър (1864—1943)

Джардж Уошингтън Карвър е роден в робство в югозападен Мисури по времето на Американската гражданска война. Макар и болнав, посветилият се на учението Карвър е приет в колежа Симпсън в Айова като единствен чернокож студент, а в последствие става и преподавател там. По-късно оглавява департамента по земеделие в университета в Тъскиджи, Алабама, където прави някои нововъведения в земеделието, сред които употребата на фъстъците и сладките картофи за производство на олио, брашно и мастило. Работата му проправя път към по-сетнешните постижения в производството на биогорива и продукти за почистване. Слуховете за сексуалната му ориентация са популярни в Тъскиджи и не отмират дори когато той заживява с асистентката си Остин Уингейт Къртис. Научната работа на Карвър е посветена на изобретяването на методи за производство на продукти, които тежат на бюджета на малките фермери. Днес много начални училища и гимназии в САЩ носят името на Карвър.


Oliver_Sipple_x633

 

2. Оливър Сипъл (1941—1989)

Оливър Сипъл е многократно награждаван американски военнослужещ от флота и ветеран от войната във Виетнам, който на 22 септември 1975 г. спасява живота на президента Джералд Форд от опит за покушение в Сан Франциско. В онзи ден Сипъл бил сред хилядите, чакащи да видят Форд, който бил отседнал в хотел в града. Когато Форд излизал от сградата на хотела Сипи забелязал до себе си жена, която държи пистолет насочен към президента. Реагирайки инстинктивно, ветеранът отблъснал ръката на жената и куршумът пропуснал целта си. Сипи бързо се превърнал в герой на новинарските хроники и журналистите незабавно започнали да се ровят в личния му живот. Въпреки изричните му молби хомосексуалността му да остане тайна, от вестник Сан Франциско Кроникъл го разкрили публично. Сипи завел дело, но вестникът спечелил. Президентът Форд изпратил благодарствено писмо на спасителя си. В интервю през 2001 г. Форд заявява, че не хомосексуалността на Сипи е била причината да не го покани в Белия дом, тъй като научил за сексуалната му ориентация едва години по-късно. Животът на Сипи завършва с тежко влошено здраве, много наднормено тегло, пейсмейкър и психични проблеми, изразени в параноя и суицидност. След отказ да бъде приет с усложнения от пневмония в болница за ветерани, той умира сам в дома си на 47-годишна възраст.


Florence_Nightingale_1920_633x450

3. Флорънс Найтингейл (1820—1910)

Популярна като майката на съвременното медицинско сестринство, Найтингейл става известна с пионерската си работа в областта на медицинската грижа по време на Кримската война, през която се грижи за ранени войници. Приносът ѝ към медицинската професия идва с основаването на училището за медицински сестри в болницата Свети Томас в Лондон. Макар приживе тя никога да не потвърждава, че е лесбийка, Найтингейл отклонява няколко предложения за брак и дава да се разбере, че предпочита компанията на други жени. На нея е приписван цитатът: „Живяла съм и съм спала в едно легло с английски графини и пруски фермерки. Никоя жена не е събуждала у жените страст повече, отколкото аз”. През 1883 г. Найтингейл е наградена с Кралския Червен кръст от кралица Виктория, а през 1907 г. става първата жена, наградена с орден „За заслуги”. През 1912 г. Лигата на Международния Червен кръст и Червен полумесец учредява медал на нейно име, който и до днес е най-почетната и висша награда за милосърдните сестри по целия свят. На 12 май, денят, когато е родена Флорънс Найтингейл, светът отбелязва Международния ден на медицинската сестра.


Bayard_Rustin_Aug1963-633x450

4. Баярд Ръстин (1912—1987)

Баярд Ръстин е лидер на движението за граждански права в САЩ през 20-и век. През 1947 г. той планира първия Поход за свобода, който по съществото си е протест срещу расовата сегрегация в междущатската автобусна мрежа. Походът вдъхновява подобни шествия, организирани през 60-те години. Ръстин комбинира организаторските си умения с подкрепа за ненасилствената съпротива и се превръща в ключов съветник на Мартин Лутър Кинг Джуниър. Многократно арестуван заради гражданската си позиция, той прекарва две години в затвора заради отказа си да се регистрира в наборна комисия. Добре известен като гей сред близките си, Ръстин отива в затвора и за „хомосексуални действия” през 1953 г. Често е атакуван от политическите си опоненти като „перверзник”. Макар рядко да се изявявал като публичен говорител, влиянието му върху движението за граждански права е голямо. Умира през 1987 г., а 26 години след смъртта му президентът Барак Обама го удостоява с Президентския медал на свободата.


Hans-Scholl.x633

5. Ханс Шол (1918—1943)

Ханс Шол е един от основателите на „Бяла роза” в Нацистка Германия през 40-те години на 20-и век — съпротивително движение, опониращо на режима на Адолф Хитлер чрез средствата на ненасилието и мобилизация на интелектуалния елит. Групата е сформирана от студенти в университета в Мюнхен и техния професор по философия, Курт Хубер. „Бяла роза” печата общо шест брошури, призоваващи към свобода за германския народ, наричаща Хитлер убиец и окуражаваща съпротивата срещу неговия режим. След разпространяването на брошурите из цяла Германия, в Мюнхен започват да се появяват и антихитлеристки графити. Гестапо се заема с идентифициране на авторите и Шол, сестра му Софи, както и други членове на „Бяла роза” са заловени през фуврари 1943 г. и незабавно екзекутирани. Последните думи на Шол били „Да живее свободата!”. Преди дейността си в „Бяла роза” Шол е бил арестуван и съден по наказателния закон на Германия, който по това време криминализира хомосексуалността.


teresa_butz_x633

6. Тереза Буц

Тереза Буц се жертва заради своята партньорка, Дженифър Хопър, по време на един кошмар, неочаквано превърнал се в реалност за двете жени. В една юлска нощ на 2009 г. Буц и Хопър се събуждат, заварвайки чисто гол мъж с нож в ръка, стоящ пред леглото им. Двете жени били прободени и изнасилвани в продължение на около 90 минути. Когато Буц вижда, че партньорката ѝ губи много кръв и отслабва, тя се сбива с нападателя, давайки възможност на Хопър да избяга. След това хвърля нощно шкафче през прозореца и скача през него. Умира от кръвозагуба на улицата, а през това време нападателят бяга от дома им. В последствие мъжът на име Исая Калебу е заловен, а Хопър свидетелства срещу него. Две години след трагичната нощ насилникът е изпратен в затвора с доживотна присъда.


Tori-Johnson_linkedinX633

7. Тори Джонсън (1976—2014)

През декември 2014 г. 18 души в кафене в центъра на Сидни бяха взети като заложници от ислямския екстремист Ман Харон Монис. Сред тях бе и управителят на кафенето, Тери Джонсън. След като прекарват часове наред с оръжие насочено към тях, Джонсън забелязал, че похитителят им започва да се изморява. Възползвайки се от възможността, Джонсън напада Монис, но безуспешно и бива незабавно убит. Стрелбата обаче дава възможност на полицаите да нахлуят в кафенето и да спасят живота на останалите заложници. Томас Зин, партньор на Джонсън от 14 години, по-късно разказва пред медии за мечтата им да сключат брак някой ден, когато еднополовите бракове бъдат узаконени в Австралия.


Leonardo_da_Vinci_633x450

8. Леонардо да Винчи

Името му едва ли се нуждае от представяне — Леонардо е известен като един от най-великите художници в историята, автор на две от най-известните творби на визуалните изкуства в света — Мона Лиза и фреската Тайната вечеря от трапезарията на манастира Санта Мария деле Грацие в Милано. Но Да Винчи е повече от художник. Превърнал се в еманация на израза „ренесансова личност”, той и днес интригува умовете с постиженията си в областта на анатомията, техниката и енергийните източници. На 24-годишна възраст е обвинен в содомия, но по-късно обвиненията са снети, тъй като мъжът, с който бил обвинен, бил от богато семейство. Сред най-близките му хора са двама негови ученици — младежите Салаи и Мелци. От 16-и век насам за естеството на отношенията му с младежите се спекулира. Въпреки това нито един касов пълнометражен филм за живота на художника не развива темата за еднополовите му връзки.


Hege-Dalen-and-Toril-Hansenx633

9. Торил Хансен и Хедж Дален

Един от най-трагичните терористични актове в историята на Норвегия се случва на 22 юли 2011 г., когато десният екстремист Андеш Брейвик убива 77 души и ранява други 241 в Осло и на остров Ютьоя. Кървавата драма щяла да бъде дори по-лоша, ако не били Торил Хансен и Хедж Дален — женена лесбийска двойка, която била на почивка на отсрещния бряг на о-в Ютьоя. Когато чули изстрелите на Брейвик откъм острова и писъците на младежите, двете, заедно с друг къмпингуващ, решили да помогнат. Докато Дален помагала от брега, Хансен и съседът им се качили на лодка и с четири курса пренесли 40 тийнейджъри. В последствие установили, че по лодката им има пробойни от куршуми. Още няколко лодки се включили в спасяването на поне 150 младежи, които се хвърляли панически във водата.


Daniel-Hernandez-Jr.X633

10. Даниел Ернандес Джуниър

Даниел Ернандес Джуниър бил на работа като стажант при конгресмена Гейбриъл Гифърдс едва от пет дена, когато се случила трагедия. На 8 януари 2011 г. Гифърдс и екипът ѝ организирали шатра пред един супермаркет в Аризона, за да разговарят с избирателите. Докато разговаряли, мъж на име Джаред Лий Лаунър приближил шатрата, застрелял Гифърдс в главата, след което насочил оръжието към тълпата и прострелял смъртоносно още петима души. Ернандес, който бил сертифициран санитар, използвал готварска престилка, която била на разположение, за да превърже раната на Гифърдс, и я поставил в изправено положение така, че да не се удави в кръвта си. Докато чакали линейката той държал ръката ѝ и обещал да се свърже със съпруга и децата ѝ. Бързата намеса на Ернандес спасила живота на конгресмена. За разлика от Сипъл по-горе, Ернандес бил публично припознат като герой и като гей и в последствие бил избран в училищния съвет на Тюксон.


ERIC_ALVAX633

11. Eric Alva (born 1970)

Старши сержант Ерик Алва бе първият морски пехотинец ранен в инвазията в Ирак. През 2003 г. той командвал 11 пехотинци, докато един ден стъпил на противопехотна мина и загубил десния си крак. Алва получава отличието Пурпурно сърце и след 13-годишна служба е пенсиониран по инвалидност. След края на военната си кариера се превръща в ЛГБТ активист и става говорител на организацията Хюман Райтс Къмпейн, която работи за премахването на забраната открити нехетеросексуални да служат в армията на САЩ.


Frances_Power_Cobbe_633x450

12. Франсис Пауър Коб (1822—1904)

Родена през 1822 г., Франсис Пауър Коб е известна като една от най-влиятелните жени, говорили публично срещу домашното насилие и насилието над животни. Тя е основател на базираното в Лондон Национално сдружение против вивисекцията. Като писател Коб е авторка на няколко статии за феминизма, домашното насилие и юридическото неравенство на жените в брак. Член е на изпълнителния съвет на Лондонското национално дружество за избирателни права за жените. През 1860 г. среща Мери Лойд, която споделя любовта ѝ към животните, и двете заживяват заедно до смъртта на Коб.

Gama News
Следвай ни:

Gama News

GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.
Gama News
Следвай ни:
GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.