Комисия на конгреса на САЩ предлага да се узакони дискриминацията на жените и ЛГБТ хората в защита на „религиозните свободи”

Комисия на конгреса на САЩ предлага да се узакони дискриминацията на жените и ЛГБТ хората в защита на „религиозните свободи”

Комисия на долната камара на Конгреса на САЩ прие две резолюции, които блокират антидискриминационни закони на Вашингтон, Окръг Колумбия.

Камарата на представителите в американския конгрес направи крачка към легитимирането на дискриминацията срещу жените и ЛГБТ хората. Мотивът е религиозната свобода. За това алармираха по-рано през седмицата от правозащитната организация Американски съюз за граждански свободи (ACLU).

Това е и поводът за общо становище от 21 април на организации, защитаващи репродуктивната свобода, ЛГБТ равенството и свободата на религията и вярата.

Комисия в Камарата на представителите на САЩ е приела резолюция, съгласно която наетите работнички във Вашингтон могат да бъдат уволнявани за това, че използват ин витро оплождане или че са заченали извън брака. Резолюцията фактически предлага отхвърлянето проектозакон за недискриминацията на основа на репродуктивно здраве. Така работодател може да уволни свои служителки за техните решения в личния им живот, ако смята, че такива решения противоречат на религиозните му възгледи. Предстои проектозаконът да бъде гласуван от Камарата.

В същото време друга предложена за гласуване резолюция предвижда също отхвърляне на законопроект за изменение на антидискриминационния закон на федералния окръг, съгласно което студентските ЛГБТ сдружения в религиозните училища трябва да имат право на същия достъп до помещения и други ресурси, който се предоставя на други студенски сдружения.

В публично комуникираните мотиви и на двете резолюции е посочено, че тези мерки за закрила на уязвими групи се премахват в името на религиозната свобода. И двете резолюции за предложени от републикански сенатори.

От Американския съюз за граждански свободи заявяват, че религиозната свобода е фундаментална ценност, тъй като всеки трябва да е свободен да вярва в това, което реши, както и да действа съобразно вярата си, но въпреки това вярата не може да бъде използвана за нанасяне на вреди на другите.

Резолюциите за отхвърляне на законопроекти обяче изискват одобрението както на цялата Камара на представителите и Сената, така и на президента. В този смисъл успехът на двете резолюции е съмнителен, но е притеснителен фактът, че имат действие на федерално ниво и са отзвук на тенденция на редица щатски закони в същия дух. Според „Уошингтън Поуст”, предвид малките шансове за успех на резолюциите, на подобни действия може да се гледа като на част от подготовка за борбата на предстоящите президентски избори в САЩ.

Gama News
Следвай ни:

Gama News

GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.
Gama News
Следвай ни:
GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.