Чили узакони семействата на еднополови двойки

Чили узакони семействата на еднополови двойки

Президентката на Чили Мишел Башле подписа законопроекта, въвеждащ граждански съюзи за еднополови двойки.

Вчера президентката на Чили Мишел Башле е положила подписа си под законопроекта за граждански съюзи за еднополови двойки. Той бе приет от парламента на страната през януари, когато в подкрепа гласуваха 86 народни представители, а против едва 23.

Законът ще влезе в сила след шест месеца и ще даде на еднополовите двойки много, но не всички от правата на женените разнополови двойки.

Законът, който дава права и на разнополовите двойки, ще засегне над 2 млн. души в страната, които живеят като фактически семейства.

Роналдо Хименес, активист от Движението за хомосексуална интеграция и освобождение заяви пред американския вестник „Уошингтън Блейд”: „Днес е исторически ден за половото многообразие. Държавата за първи път призна, че има и друг начин да създадеш семейство. От днес тя ще пази многообразието на семейството и ще поеме отговорност за историческата несправедливост, причинена от предразсъдъци и табута, които никога не е трябвало да съществуват”.

Тази промяна в Чили идва на фона на ред други узаконени неравенства за нехетеросексуалните хора — изрична забрана за еднополови бракове, забрана за осиновяване от еднополови двойки и различна минимална възраст за законно участие в сексуален акт за разнополови и еднополови партньори.

Новият закон позволява на партньорите да се наследяват, да получават здравноосигурителни права от другия партньор, както и пенсионни добавки.

Няколко южноамерикански държави имат узаконени форми на семейно съжителство на еднополовите двойки, но само Аржентина и Уругвай предоставят пълно равенство в брака, покриващо всички права, задължения и ограничения за семейните лица както от различен, така и от един и същ пол.

Gama News
Следвай ни:

Gama News

GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.
Gama News
Следвай ни:
GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.