Главната прокуратура на Русия ще блокира онлайн група за взаимопомощ на гей тийнейджъри

Главната прокуратура на Русия ще блокира онлайн група за взаимопомощ на гей тийнейджъри

Генералната прокуратура на Руската Федерация се съгласи с искането на „Младата гвардия на Единна Русия” за блокиране на онлайн общността „Децата-404” за „пропаганда на хомосексуалност сред непълнолетни”, съобщи вестник „Ведомости”. Делото е насрочено за 6 април.

Проектът „Децата-404“ се занимава с подкрепата на ЛГБТ младежи, включително и с предотвратяване на самоубийства.

Според руското законодателство обаче „пропагандата” на „нетрадиционни сексуални взаимоотношения” сред непълнолетни е забранена със закон и подлежи на административно наказание.

В отговора на Генералната прокуратура до „Младата гвардия” се споменава, че във връзка с публичния достъп до информацията, публикувана в групата на общността „Децата-404”  в социалната мрежа ВКонтакте, прокуратурата на Санкт Петербург е изпратила на ръководството на ВКонтакте предписание за премахване на нарушенията на законодателството, което осигурява информационната безопасност на децата.

Междувременно в съда е подаден иск за признаване на информацията в сайта за забранена на територията на Русия. Роскомнадзор — Федералната служба за надзор в сферата на телекомуникациите, информационните технологии и масовите комуникации на Руската федерация — ще бъдe задължена с решение на съда да включи адреса на общността в Единния регистър на сайтовете със забранена информация.

Искането на „Младата гвардия на Единна Русия” от ​​януари се основава на решението на Дзержинския районен съд в град Нижни Тагил, който на 23 февруари призна основателката на общността Елена (Лена) Климова за виновна по обвинение в „пропаганда на нетрадиционни сексуалните отношения сред непълнолетни” и я осъди на глоба от 50 хиляди рубли. Лена Климова обжалва решението, което поради съществени процесуални нарушения вчера бе върнато на първата инстанция за ново разглеждане.

„Младата гвардия на Единна Русия” е младежката структура на партията на президента Владимир Путин, който активно поддържа „традиционните ценности” в тясно сътрудничество с Руската православна църква, откакто третата му изборна победа беше помрачена от масови граждански протести. Основната част от неговите привърженици традиционно се състои от социално консервативни руски граждани. Кремъл често противопоставя традиционализма и консервативните ценности на западния начин на живот, който обикновено описва като упадъчен и вреден за руското общество.

Дарина Иванова

Дарина Иванова е дългогодишен доброволец и застъпник за равноправието на ЛГБТИ хората с опит в подкрепата на нехетеросексуални младежи.
Дарина Иванова е дългогодишен доброволец и застъпник за равноправието на ЛГБТИ хората с опит в подкрепата на нехетеросексуални младежи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.