Бебета с двама биологични родители от един и същи пол скоро могат да станат реалност

Бебета с двама биологични родители от един и същи пол скоро могат да станат реалност

Изследователи от университета в Кеймбридж твърдят, че е възможно да бъде създадено бебе посредством клетки от кожата на родители от един и същи пол.

Пробив в изследването на стволови клетки разкри, че съвсем скоро еднополовите двойки биха могли да имат общо биологично дете, съобщава британския вестник Съндей Таймс.

Според учените е възможно да бъдат създадени яйцеклетка и сперматозоид, като се използват стволови клетки, съдържащи се в кожата на две лица от един и същи пол — епидермални стволови клетки.

Кожата на човека непрестанно се обновява, както и фоликулите на космите, които са в цикъл на растеж и дегенерация. Стволовите клетки са „заготовка”, от която може да се образува всяка тъкан в човешкото тяло и могат да служат за „поправка” на всеки орган в него. В епидермиса и космените фоликули стволовите клетки обезпечават поддържането на кожната хомеостаза и регенерацията на окосмяването, както и възстановяването на кожата след нараняване.

Учените от Кеймбридж използвали стволови клетки от ембриони и от възрастни. Всички опити, проведени с материал от десет различни донора до момента, са дали успешен резултат в създаването на нови полови клетки.

Екипът сравнил комбинираните стволови клетки с такива от фетуси, за да провери дали характеристиките им са идентични. По-рано екипът успешно е създал бебе мишка от комбинирани полови клетки, но досега срещаше спънки в повтарянето на резултата с човешки клетки.

Изследването, публикувано в рецензирания научен журнал „Клетка”, установява, че генът SOX17, който до скоро се смяташе за маловажен при мишките, всъщност е критично важен за „програмиране” на човешките клетки.

„Пожънахме успех в първата и най-важна стъпка на процеса”, обяснява проф. Азим Сурани от университета в Кеймбридж, ръководител на проекта и специалист по физиология и репродуктивност. „Установихме също така, че епигенетичните мутации, т.е. грешките, които клетките започват да правят с напредъка на възрастта, са отстранени при тези полови клетки. Това означава, че тези клетки са поправени, така че докато други клетки в тялото стареят и проявяват генетични грешки, тези не го правят. Не можем да кажем, че не са предадени никакви мутации, но не установихме такива”.

Екипът сочи, че към метода трябва да се подходи с много предпазливост от гледище на биоетиката, но потвърждава, че той може да е от помощ за еднополовите двойки или двойки с репродуктивни проблеми. Така например той може да се ползва от лица, страдащи от стерилитет вследствие на лечение от левкемия в детството.

Gama News
Следвай ни:

Gama News

GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.
Gama News
Следвай ни:
GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.