Според ново допитване 76% от ирландците подкрепят еднополовите бракове

Според ново допитване 76% от ирландците подкрепят еднополовите бракове

Ново допитване до общественото мнение в Ирландия показва, че 76 процента от ирландците биха гласували с „да” на референдума за еднополовите бракове.

Ирландската изследователска и маркетоложка компания Red C проведе проучването си по повод предстоящия референдум, който ще се състои на 22 май 2015 г.

Заявилите, че ще подкрепят еднополовите бракове 76 процента, са най-високия отчетен досега процент на подкрепа в западноевропейската държава, докато 21 процента са отговорили отрицателно, а едва 3 са заявили, че не знаят как биха гласували.

С изваждането на тези, които все още не са решили, процентите се изменят съответно на 78 в подкрепа и 22 против.

Възрастовата група, показала най-висока подкрепа, е в диапазона 25-34 с 86 процента от представителите ѝ в подкрепа на узаконяването на брака между лица от един и същи пол. Възрастовата група, която показва най-ниска подкрепа, е на хората над 65 години — едва 55 процента от тях подкрепят узаконяването.

При анализ по провинции без изненада Дъблин държи първенството с подкрепа от 79 процента, докато най-ниската подкрепа се отчита в Конахт и Ълстър с 67 процента.

Тези данни са значителен скок след последното подобно проучване през октомври миналата година, когато общата подкрепа бе 67 процента.

По-рано тази седмица PinkNews разказа за това как ирландския член на парламента Иймън Кохлан публично обяви, че синът му е гей и направи емоционален разказ за трудностите, които е преживял, за да приеме сина си:

„Трябваше да крия разочарованието си. Но когато го прегърнах и му казах, че го обичам, разбрах, че тук не става въпрос за мен, а за него и неговият живот”, разказа Кохлан по време на неформална среща с ЛГБТ общността. „Голямото пречупване в мен се случи, когато няколко от неговите гей приятели се присъединиха към нас на семейна почивка в Испания. Тогава ги опознах и видях колко щастлив е той с тях. За мен, като родител на гей дете е ясно, че този референдум представлява гласуване за съдбите на истински хора. То не е гласуване за политика или за определена партия. То е гласуване за равенството, за край на отхвърлянето, за край на изключването, за край на чувствата на вина, срам или страх, с които гей хората живеят. Аз бях късметлия да се оженя за жената, която обичам. Кои сме ние, та да отказваме на нашите синове и дъщери да се оженят за хората, които обичат!?”.

Към момента еднополовите бракове са легални в 17 държави в света. В две — Финландия и Словения — законодателството предстои да влезе в сила. В други две — Мексико и САЩ — браковете са законни само в част от щатите. Израел пък признава еднополови бракове сключени в чужбина.

Gama News
Следвай ни:

Gama News

GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.
Gama News
Следвай ни:
GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.