Британското вътрешно министерство: кандидатка за бежански статут не може да е лесбийка, ако има деца

Британското вътрешно министерство: кандидатка за бежански статут не може да е лесбийка, ако има деца

Оказва се, че високото ниво на обществен дебат и образованието по въпросите на сексуалността не са гарант срещу невежество спрямо ЛГБТИ хората.

Хоум Офис — британския правителствен отдел, съответстващ на вътрешно министерство — е ползвал „ярко обидни” и „остарели” възгледи за сексуалността, за да откаже бежански статут на нигерийка, която твърди, че е лесбийка, съобщава „Индипендънт”.

Адеронке Апата, която бяга от родината си под заплаха от затвор заради сексуалността си, се яви като ищец пред Върховния съд на Англия и Уелс, за да оспори отказа на държавната администрация да ѝ бъде предоставен бежански статут във Великобритания. В отчаянието си да докаже на властите, че е хомосексуална, Апата, която пристигнала в страната през 2004 г. и е носител на награди за кампаниите си за ЛГБТИ общността, се принудила да предостави на органите фото- и видеоматериали, документиращи сексуалния ѝ живот.

Въпреки това от Хоум Офис отхвърлят молбата ѝ за статут. Според тях Апата не може да бъде лесбийка, тъй като има деца, както и защото в миналото е имала хетеросексуални връзки. Абид Махмуд, процесуален представител на Апата, заяви пред медиите, че подобни възгледи са „ярко обидни [и] стереотипи от миналото”.

По време на изслушването Махмуд заяви, че „някои хора от обществеността може и да изповядват подобни виждания, но това не означава, че правителствени служби могат да ги използват като доказателство”.

Андрю Бърд, процесуален представител на Хоум Офис, застъпи тезата, че Апата „не е представител на социалната група, известна като „лесбийки”, но призна, че тя „си е позволявала еднополова сексуална интимност”. Според него „не може днес да сте хетеросексуална, а утре — лесбийка. Както не можете да промените и расата си”.

Апата, която е на 47 години, беше в залата и държеше ръката на годеницата си Хепинес Агборо. Двете бяха подкрепени и от множество гей активисти.

В Нигерия хомосексуалността се наказва с до 14 години затвор, съгласно закона, който бе приет през януари 2014 г. Въвеждането на това законодателство бе съпътствано със скок на престъпността спрямо нехетеросексуални и транс хора в страната.

Според адв. Махмуд секретаря по вътрешни работи определил в становище до съда случая на Апата като „търсене на публичност”. Според него има доказателства, че ако Апата бъде върната в Нигерия тя ще бъде подложена на преследване заради сексуалната си ориентация.

През 2005 г. Апата е диагностицирана с посттравматичен стрес и прави опит за самоубийство докато е в затвора, очаквайки депортация. Крехкото ѝ психично здраве е част от аргументите по делото.

Решение по случая се очаква до края на месеца.

След изслушването Апата заяви: „Лошото отношение на Хоум Офис към мен е от самото начало, откакто пристигнах. Да остана тук означава да остана в безопасност, да остана с партньорката ми и да продължа социалните си кампании”.

Член 33 от Конвенцията за статута на бежанците постановява, че „никоя договаряща държава няма по какъвто и да е начин да експулсира или връща бежанец до границата на територията, където са били застрашени животът или свободата му по причина на неговата раса, религия, националност, принадлежност към дадена социална група или политически възгледи”.

Gama News
Следвай ни:

Gama News

GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.
Gama News
Следвай ни:
GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.