Словенският парламент прие узаконяването на брака на еднополови двойки

Словенският парламент прие узаконяването на брака на еднополови двойки

С голямо мнозинство парламентът на Словения прие закон, който дефинира брака като съюз на две лица, независимо от техния пол.

С 51 гласа за, 28 против и 5 въздържали се словенският парламент прие предложения от опозиционната Обединена левица закон, който установява равнопоставеност на семейното законодателство за разнополови и еднополови двойки. Проектът получи подкрепата на центристката партия на премиера Миро Церар, както и на коалиционния му партньор – социалдемократите.

Дясноцентристката опозиция гласува против закона, тъй като според нея той „подкопава традиционните семейни ценности”.

Законът вече разрешава не само брак на еднополовите двойки, но също така и да осиновяват деца. Досега в Словения съществуваше небрачна правна уредба, от която семействата на еднополови двойки можеха да се възползват, която обаче не позволяваше осиновяването на деца.

През март 2012 г. на референдум словенците отхвърлиха с 55 процента узаконяването на брака между лица от един и същ пол. Референдумът обаче бе белязан от много слабо участие на гласоподавателите.

По време на заседанието на парламента около 2 000 души протестираха пред сградата. Те заявиха, че ще внесат петиция с подписи за организиране на референдум, който да попречи на влизането в сила на текста. Според словенското законодателство, такъв референдум може да бъде свикан, ако бъдат събрани подписите на 40 000 граждани. Проучванията на общественото мнение обаче показват, че в момента около 60 процента от словенците подкрепят брачното равенство.

За да влезе в сила законът трябва да бъде подписан от президента. Ако законът влезе в сила Словения ще стане 11-ата държава в Европейския съюз, узаконила равенството в брака. Тя ще бъде и втората държава на Балканския полуостров въвела някаква форма на законова уредба за семействата на еднополови двойки.

Gama News
Следвай ни:

Gama News

GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.
Gama News
Следвай ни:
GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.