„София Прайд 2015“ ще бъде на 27 юни

„София Прайд 2015“ ще бъде на 27 юни

Организационният комитет на „София Прайд 2015“ днес обяви, че осмото ежегодно шествие в подкрепа на равенството на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполовите  и интерсексуалните хора (ЛГБТИ) ще се състои на 27 юни.

„София Прайд“ е най-голямото ежегодно събитие в България посветено на човешките права и равенството на гражданите и е най-голямото събитие, повишаващо видимостта на ЛГБТИ хората у нас.

Тази година фокусът на прайда е върху дискриминацията спрямо ЛГБТИ хората в образователните институции. Според организаторите с този проблем са се сблъсквали почти всички нехетеросексуални и трансполови хора и въпреки това той остава невидим, неразпознат и неадресиран както от родители и учители, така и от експерти. Проблемът е осезаем и във висшето образование.

Организаторите на прайда цитират данните на Агенцията на Европейския съюз за основни права (FRA), която през 2012 г. обяви данните от допитване сред ЛГБТ хората в България. От анкетираните 1034 души 71 процента отговарят, че „винаги“ или „често“ са криели това, че са нехетеросексуални или трансполови, когато са били в училище. С процент повече са отговорилите, които в училище са били обект негативни коментари или отношение заради това, че са ЛГБТ, а 95 процента са били свидетели на такива коментари или отношение спрямо другиго.

„В училището и университета човек активно се социализира и прекарва голяма част от ежедневието си“, коментира Моника Писанкънева от фондация „Ресурсен център „Билитис“, които са един от съорганизаторите на прайда. „Ето защо е много важно средата да е безопасна и включваща. А това означава да се чувстваш комфортно, да не се чувстваш особен или не добре дошъл. Хора, които не се чувстват пълноценно и приети, не взаимодействат добре с връстници и преподаватели. Това саботира реализирането на потенциала им и може да доведе до недобър учебен процес, а от там – недобра подготовка и реализация в бъдещето“, обясни още Писанкънева.

„Картината е тревожна, но и не бива да се залъгваме, че това е проблем само в България“, заявява Радослав Стоянов от Български хелзинкски комитет, които са съорганизатори на прайда. „Показателите ни са над средните за страните-членки на ЕС, но не значително. Това, което драстично отличава страните-членки обаче, е разпознаването, работата по анализирането и превенцията, и въобще публичното говорене по този проблем. За съжаление у нас педагозите, както експертите от помагащите професии и социалните науки, нямат голяма специализирана подготовка за работа с маргинализираните общности, а специфичните проблеми и потребности на ЛГБТ хората за тях са абсолютна екзотика“, заяви още Стоянов. Според него висшите учебни заведения не включват в нужната степен в учебното си съдържание теми, касаещи маргинализирани общности, което лишава институциите и гражданските организации от човешки ресурс, способен да работи по тези проблеми.

Марко Марков от младежкото ЛГБТ сдружение „Действие“ разказва, че много младежи са се обръщали през годините към организацията, споделяйки своите истории за преживени болка и тормоз. „Нехетеросексуалните и трансполовите младежи често пъти или крият идентичността си дори от близките си, или биват отхвърляни и подлагани на вербален, психически, а понякога и физически тормоз даже у дома. Най-страшното, което едно такова дете може да чуе, е „Заслужаваш си го, след като си такъв“ или „такава“.

Симеон Василев от новоучредената фондация GLAS обаче е оптимист. „Мотивирани сме да работим по проблеми като тези. Планираме да се фокусираме върху враждебната семейна среда, но несъмнено ще опитаме да покрием и други сфери. Публичните дискусии и информираност по тези въпроси обаче оказват безценна помощ. Възрастните трябва да знаят за проблемите на децата и да могат да реагират адекватно. В противен случай цената може да е много тежка“.

От организаторите припомнят, че по традиция шествието ще бъде предхождано от културната програма на София Прайд филм фест и София Прайд арт седмица.

Gama News
Следвай ни:

Gama News

GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.
Gama News
Следвай ни:
GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.

1 Comment

 1. По повод задаващия се “София прайд”, наречен от някои тиквени глави гей парад, групичка “интелектуалци” са изпратили тъжба до столичния кмет, с която пламенно настояват г-жа Йорданка Фандъкова ИЗРИЧНО ДА ЗАБРАНИ провеждането на мероприятието, а ако това не е възможно – да го прати някъде в периферията на столицата. В очевидно сътвореното в някоя адвокатска кантора прошение т. нар. “интелектуалци” и “общественици” изреждат цял куп смехотворни причини прайдът да не се състои. Посочването на въпросните доводи би било обида към всеки средно интелигентен човек, но понеже идва от високо интелектуални среди, да посочим някои от тях: агресивна пропаганда на хомосексуализъм (как само харесваме думички, завършващи на -изъм!), насаждане на гей лайфстайл, накърняване правата на хетеросексуалните граждани (милите, чувствали се дискриминирани) и още куп безумни твърдения. И не на последно място – нарушаване на обществения ред.

  В различни вестникарски дописки се посочват имената на някои от т.нар. “интелектуалци”. Я да видим кои са тези видни общественици, на които гей прайдът толкова боде очите (или областта една педя южно от кръста). Веднага се виждат две обособени групички “интелектуалци” – първата на един издател (каква дума само), а другата – представители на държавния университет по библиотекознание и информационни технологии. Тук-там за цвят са добавени имената на някои хора, очевидно лишени от обществено внимание. Тъжно е да влизаш в новините по този смешен начин, но когато вече с нищо друго не привличаш внимание – “гей парадът” е добре дошъл.
  Издателят Петьо Блъсков (чудно какво ли издава?) – на когото дължим тоталното опростачване на медийния език и навлизането на уличния език във вестниците. Любимо занимание – люпене на семки над главата на работещите за него. Известен е като един от “най-коректните” работодатели в държавата.
  Юлий Москов – бивш главен редактор на в. “Стандарт”, който очевидно още не може да преживее факта, че някаква кака му седна на шефския стол. Понастоящем се изявява като издател на спортно издание. Заради откровено расистките заглавия („Новите в ЦСКА: Италианец, швед и две сравнително бледи чернилки”) трябва да бъде спешно командирован в някоя държава с преобладаващо тъмнокожо население, където да обясни изящния си език на 3-4 “чернилки”. После те да му изложат доводите си защо нямат против анален секс с позастарял и затлъстял бял индивид. Предвид солидния му ръст и прякор – ще издържи закачката със сигурност.
  Издателката Светлана Шаренкова (редактор на някакви нискотиражни изданийца), наградена преди две години от Путин с орден “Дружба”. Бившият вече мъж на въпросната г-жа е изгонен от страната ни като заплаха за националната сигурност.
  Друг един издател има огромни заслуги за израждането на родните вестници и основно за тоталното им пожълтяване (патентът за врачки, баячки и знахарки по вестникарските страници също е негов). Някъде в неговите редакции е изобретена copy-paste “журналистиката”, а ако някога се наложи да изплати авторски прави на цялата “заимствана” информация – няма да му излязат сметките. Дори и с помощта на спасените от КТБ.
  Със сигурност посочените издатели ще пратят своите репортери на събитието и тайно ще се надяват (даже ще се молят) да се случи “някакъв екшън”, че да има с какво да запълнят първите страници на изданията си.
  Името на някакъв “интелектуалец” Христо Друмев обикновено се спряга в комплект с агент на ДС.
  Същото е валидно и за някакъв треньор – Пламен Марков (при това още от най-силните години на развития социализъм).
  Някакъв си Стоян Денчев се явява главен библиотекар на страната – поне в качеството му на ректор на горепосочения университет по библиотекознание. И той от агентурата на ДС. (Ректор и ректум впрочем не са ли с еднакъв произход?)
  Явно слагат нещо в храната в това висше учебно заведение, защото в подписката до Йорданка Фандъкова фигурират имената на още преподаватели от това странно място – някакъв си Евгений Сачев от същото котило (професор), пак оттам и някаква си Ирена Петева (също професор)…
  Тук е мястото да попитаме министър-председателя каква е държавната издръжка на държавния университет по библиотекознание и трябва ли държавата да издържа толкова хомофобско учебно заведение. Ако някой проявява хомофобия на улицата, то със сигурност проявява такава и на работното си място. А това вече е опасно.
  (Ако на някой му се занимава – може да изпрати кратко писъмце на международните партньори на университета по библиотекознание (има ги на сайта му) и да ги информира за хомофобските им нрави. Със сигурност “Майкрософт” няма да бъдат очаровани да си партнират с такива благи хора.)
  Впрочем преди време библиотекарският университет е бил организатор на научна конференция (!!!) – “Хармония в различията” (по повод Международния ден за правата на човека), но тогава вероятно е било нуждо да се усвоят някакви държавни пари, пък от гей прайда не се очертава да има постъпления… (Цитат от прессъобщението за въпросната научна конференция: “Целта на форума бе популяризиране на националната политика против дискриминация, повишаване на обществената информираност за европейските и национални политики и за законовите инструменти за защита правата на човека”. Край на цитата.) Най-семплата думичка, за която се сеща човек, е лицемерие.
  Някакъв виден масон (писател) също е дълбоко фрустриран от задаващия се прайд. Други смешни и незначителни подписници дори няма да обсъждаме. Един от тях е познат в журналистическото съсловие като пиарЪТ на прокурори и висши ченгета. Според някои вестникарски дописки, сред тъжбоподателите фигурират и някакви депутати, основно от кафявия сектор на политиката. Единият от тях преди години се снимаше в голи фотосесии за женски списания и твърди за другия, че разпространява гей порно чрез собствената му телевизия. Чудна компания…
  Ето такива хубостници протестират срещу прайда в събота. Ако някой е пропуснат – да не се сърди, след около година ще има следващ прайд. Впрочем една от основните причини да се провеждат подобни мероприятия, е именно наличието на подобни “интелектуални” особи в обществото.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.