Забраната за „демонстриране” на хомосексуална ориентация в Бургас пак не мина

Забраната за „демонстриране” на хомосексуална ориентация в Бургас пак не мина

За втори път е било отхвърлено предложението на общинарите от партия „Национален фронт за спасение на България” (НФСБ) да бъде забранено „публичното манифестиране, парадиране и демонстриране по всякакъв начин на различна от хетеросексуалната ориентация”.

Това потвърдиха за Gama News източници от общинския съвет в морския град. Докладната записка с предложението за изменение и допълнение на общинската наредба за обществен ред и сигурност, за която по-рано ви съобщихме, е обсъждана на редовното заседание на съвета във вторник.

Припомняме, че мотивите на НФСБ за предложението бяха, че „[п]убличното манифестиране и парадиране на разлрична от хетеросексуалната ориентация” противоречи на християнския морал, поради което „е скандализиращо и дори е вредно за подрастващите, които могат да възприемат това като изкривен модел за подражание”. Никъде в предложението си обаче общинарите не дават ясно определение за това как сексуалната ориентация се манифестира или как се парадира с нея. Предвид текста „по всякакъв начин” в предложението, това предполага забраната да обхваща и всяка публична проява на привързаност между нехетеросексуални хора.

„Борисов и  Цачева целунаха ръката на българския патриарх. Това показва едно уважение към християнските ценности, а гей парадите не са част от това. Ако утре има заявление за гей парад, как ще реагирате? Нека изчистим нещата сега, за да не се притесняваме после”, заяви по време на дебатите Гинка Дянкова от НФСБ, цитирана от Бургас Нюз.

Предложението на НФСБ бе разкритикувано от други политически сили в общинския съвет, както и от правозащитници, като нарушаващо българското и международното законодателство и основните права на български граждани.

От ГЕРБ поддържаха тецата, че ултранационалистите искат да забранят гей парадите без някой да е искал да прави такива в Бургас. „Тук няма тълпи от хомосексуалисти, които искат да правят паради. Не можем да забраним нещо, което никой не е искал от нас”, споделиха от мнозинството.

Зам.-председателят на местния парламент Стоян Евтимов от ГЕРБ заяви, че докладнатана на НФСБ е дискриминационна и ако се приеме, то тя веднага ще падне в съда като противоконституционна. „Има си закон за това, които изяснява правата на всички хора в обществото. Нека припомним, че редица представители на християнските ценности искат да убиват хора с различна ориентация, така че нека не смятаме, че всичко си има една страна. Няма да разрешим гей парадите, но няма да подкрепим откровеното дискриминиране на отделни групи граждани”, каза той.

Дянкова отвърна, че „обратните могат да правят какво си искат у дома, но не и да парадират с това по улиците”. Георги Дражев допълни, че грижа трябвало да има „само за нормалните, а не за обратните” и допълни, че щом ЛГБТ хората имат паради, то тогава той щял да направи такъв за хетеросексуалните. В подкрепа на НФСБ се впусна само Йордан Георгиев от БСП.

От НФСБ за втори път търпят крушение с това свое предложение, след като предложиха идентичен текст и по-рано тази година. Този подход на повторно предлагане на вече отхвърлени хомофобски проекти за нормативни разпоредби изглежда са предприели и депутатите на партия „Атака” в новия 43-и парламент, за които пък по-рано през седмицата се разбра, че отново са внесли отхвърления от предходния парламент проект за изменение на Наказателния кодекс, който инкриминира публичното „манифестиране” на собствената „или на други хомосексуална ориентация и принадлежност” чрез организация, чрез публично мирно събрание или чрез Интернет.

В мотивите на законопроекта не се обяснява как човек може да „манифестира” сексуалната ориентация на другиго, пък било то и онлайн, както и какви точно действия представляват „манифестиране”. За сметка на това обаче гей парадите са окачествени като „противообществени прояви”. Проектът на „Атака” е разпределен за разглеждане на временната комисия по правни въпроси в парламента.

Gama News
Следвай ни:

Gama News

GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.
Gama News
Следвай ни:
GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.