С голямо мнозинство парламентът на Киргизстан прие на първо четене закон срещу „гей пропагандата”

С голямо мнозинство парламентът на Киргизстан прие на първо четене закон срещу „гей пропагандата”

Проектът за нов киргизски закон е по-суров и от руския — предвижда затвор за активисти и журналисти.

С голямо мнозинство вчера парламентът на Киргизстан прие на първо четене по-сурова версия на руския закон срещу т.нар. „гей пропаганда”. Това съобщава сайтът Евразиянет. Киргизската версия обаче предвижда затвор за гей активисти и дори журналисти, които създават „позитивни нагласи спрямо нетрадиционните сексуални отношения”.

Неясно формулираният текст бе приет на първо четене в сряда със 79 срещу 7 гласа.

На заседание миналата седмица народен представител заяви дори, че според него законът не е достатъчно суров и предложи да се въведе наказателна мярка лишаване от свобода между една и три години.

Още две четения чакат законопроекта, преди да бъде изпратен за подпис на президента Алмазбек Атамбаев — пламенен съюзник на Кремъл — и да се превърне в закон.

Според Курманбек Диканбайев, един от авторите на текста, целта на новия закон е да пази „традиционните семейства” в Киргизстан. В изказване пред радио Азаттык той обвини „западната демокрация” в морален упадък и „окуражаване на хомосексуалността”.

Базираната в столицата Бишкек организация ЛГБТ-равноправие, Лабрис, чиято дейност де факто ще бъде инкриминирана, ако новия закон стане факт, посочва, че текстът на законопроекта е в противоречие с няколко конституционни текста, защитаващи основните права на гражданите. Според активистката Ника Юриева този стъпка на законодателя ще окуражи насилието спрямо ЛГБТ хората в Киргизстан.

В свой подробен доклад, публикуван през януари, международната правозащитна организация Хюман Райтс Уоч описа продължаващата практика на физическо, сексуало и психологическо насилие над гей и бисексуални мъже в Киргизстан от страна на полицията. Към нарушенията на човешките права се прибавят още произволни арести и изтръгване на показания или самопризнания под заплаха от насилие. В някои случай насилието „достига степента на изтезание”, пише още в доклада.

В отговор от вътрешното министерство на Киргизстан отхвърлят напълно тезата, че има проблем, а върховният дуовен водач на страната издаде фатва срещу еднополовите връзки, заявявайки, че правителството трябва да „предпазливо с обществени организации, които смущават реда в обществото”.

Посолството на САЩ в Киргизстан вече изрезе с позиция за „дълбока тревога” от законопроекта:

„Никой не бива да бъде съден или затварян заради това кой е или кого обича. Законите, които дискриминират отделна група хора, заплашват основните права на всички граждани”, пише в становището на посолството.

И друг законопроект, копиран от скорошни руски законодателни нововъдения, също пълзи бавно към окончателно приемане. Той стигматизира нестопанските организации, получаващи финансиране от чужбина, като ги назовава „чужди агенти” — старата съветска формулировка за шпиони или „вражески елементи”. Съответният закон, който бе приет в Русия през 2012 г., бе използван на дело за да удари организации, които критикуват политиката на Кремъл. Турсунбай Бакир уулу, бивш омбудсман по човешките права в Киргизстан, заяви че този нов закон ще пази държавата от чуждестранен „саботаж” и „сексуална еманципация”.

Активистите в Бишкек смятат, че депутатите, които активно подкрепят законопроекта, са подкупени от Кремъл, предвид че някога централноазиатска Киргизия бе наричана „остров на демокрацията” в Азия. Сега върлуват опасения, че Путин се опитва да превърне държавата в морален съюзник срещу Запада. В статия за Ню Йорк Таймс журналистката и гей активистка Маша Гесен пише на 5 октомври, че Киргизстан е „перфектната опитна мишка — малка, бедна и много податлива на натиск от Русия”.

Тази година видимо финансово подплатени младежи-ултранационалисти проведоха шествия против гей равноправието, по време на които речта на омразата и отричането на човешките права на ЛГБТ хората бяха съвсем неприкрити.

Gama News припомня, че срещу законодателство, което третира публичното слово, защитаващо гей хората, има както становище на Венецианската комисия и на експерти на ООН, така и осъдително решение от Комитета по права на човека на ООН по делото Федотова срещу Руската Федерация.

В България опити за приемане на такова законодателство също бяха направени от партия „Атака” в рамките на предходния парламент, които първо опитаха да инкриминират организирането на мирни събрания на ЛГБТ общността, а след като този опит не успя внесоха законопроект, предвиждащ административнонаказателна отговорност. Вторият законопроект на „Атака” трябва да се разгледа от новия парламент.

Миналата година руската държавна агенция, която надзирава телекомуникациите, информационните технологии и масовите комуникации в Руската федерация, издаде документ, който внася известна конкретика в това какво следва да се разбира под „пропагандиране на нетрадиционни сексуални отношения”. Според експертите на агенцията това понятие обхваща всяко представяне на отделни лица или еднополови двойки в позитивна светлина.

Нарушителите търпят неправдоподобно високи санкции: глоба от 4 000 до 5 000 рубли (от 150 до 190 лв.) за физически лица, за длъжностни лица — от 40 хиляди до 50 хиляди рубли (от 1 500 до 1 900 лв.), за юридически лица – от 800 хиляди до 1 милион рубли (от 30 000 до 38 000 лв.). Нарушаването на закона може да доведе и до прекратяване на работата на юридическите лица за срок до 90 дни.

Gama News
Следвай ни:

Gama News

GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.
Gama News
Следвай ни:
GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.