САЩ: Служителка в Айдахо започва бракосъчетаването на еднополови двойки

САЩ: Служителка в Айдахо започва бракосъчетаването на еднополови двойки

Еднополовите двойки започват да сключват брак в някои части на Айдахо след съдебно решение за премахване на забраната за брак в щата.

Бракосъчетаването на еднополови двойки в щата Айдахо трябваше да започне заедно с това в Невада във вторник след като 9-и районен апелативен съд потвърди решението за отмяна на забраната за еднополовите бракове в двата щата.

Въпреки че сватбите в Невада започнаха, браковете в Айдахо временно бяха спрени от съдията от Върховния съд Антъни Кенеди, след като губернаторът на щата обжалва за последен път.

Днес обаче това решение бе отхвърлено и това позволи на сватбите да продължат по план. Губернатор Буч Отър се призна за победен.

Отър – републиканец, който се бори ожесточено срещу правата на еднополовите двойки – заяви: „Заповедта на съдия Кенеди забавяща влизането в сила на решението на долустоящия съд по същество позволява бракосъчетаването на еднополови двойки в Айдахо веднага щом 9-ият районен съд разреши тази заповед да се прилага.

Не съм съгласен със заключенията на съда, които пренебрегват референдума в Айдахо от 2006 година. Те вървят срещу ценностите на повечето граждани на щата и подкопават основни права на щатите. Но ние сме правова държава. Айдахо коректно и с уважение ще се съобрази с която и да е заповед от 9-и районен съд”.

Въпреки молбата на губернатора да се изчака указ преди започване на бракосъчетанията в окръг Лата, брачни свидетелства вече се издават на еднополови двойки. Очаква се и други окръзи да последват този пример.

Сюзан Питърсън, служителка по гражданската регистрация в окръг Лата, сподели пред „Споуксман Ревю“, че досега е бракосъчетала няколко еднополови двойки и добави:

„Те ликуваха. Надявам се да съм постъпила правилно. Просто се опитваме да следваме закона”.

Решението идва в една значима за еднополовите бракове седмица, в която броят на щатите, които ги узаконяват, нарасна от 19 до почти 30 след решение на Върховния съд и още няколко съдебни победи в Невада, Айдахо и Северна Каролина.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.