Съветът на ООН по правата на човека прие рестриктивна декларация за „защита на семейството“

Съветът на ООН по правата на човека прие рестриктивна декларация за „защита на семейството“

Съветът на ООН по правата на човека прие резолюция за „защита на семейството“, която сериозно може да подкопае не само международните стандарти за равенство на половете и права на жените, но също така правото на недискриминация на основата на сексуална ориентация и полова идентичност.

„Приетата в края на миналия месец резолюция целенасочено пренебрегва хетерогенността на семействата по света, включително тези на самотни родители, бездетните и еднополовите семейства”, заяви Шейла Мууанга, вицепрезидент на Международната федерация за човешки права (МФЧП) — неправителствена организация, основана през 1922 г., в която членуват над 170 правозащитни организации от цял свят. „Чрез рестриктивна дефиниция за така нареченото „традиционно семейство”, декларацията изключва самите хора, които претендира да защитава”.

Инициативата за резолюцията е на Египет и Русия, а подкрепящите държави са Ангола, Бахрейн, Бангладеш, Бенин, Босна и Херцеговина, Ботсвана, Буркина Фасо, Китай, Кот д’Ивоар, Ел Салвадор, Етиопия, Индонезия, Йордания, Ливан, Мавритания, Мароко, Намибия, Нигерия, Филипините, Катар, Сиера Леоне, Шри Ланка, Судан, Тунис, Уганда и Зимбабве.

„Има много държави в междинно положение, които трябва да се събудят и да се дистанцират от пътя тези, които са тръгнали към регрес”, заяви Карим Лахиджи, президент на МФЧП. „Страни като Южна Африка, Филипините и Бразилия трябва да се държат в съответствие с националните си политики, които дават закрила на многообразие от различни видове семейства. Те трябва недвусмислено да отхвърлят атаките срещу международните стандарти“.

В много държави мантрата „традиционно семейство” е използвана, за да препречи пътя на женската еманципация и на равноправието на еднополовите семейства.

През септември ще се проведе дискусия върху резолюцията.

У нас приемането на резолюцията бе приветствано от неформалната организация „Асоциация Общество и ценности”, която оповести, че резолюцията е поставила бариера пред „исканията на ЛГБТ активистите”, като е потвърдила, че „естественото семейство е основна единица на обществото”. Асоциацията е известен опонент на равноправието на ЛГБТ хората у нас и поддръжник както на твърдението, че хомосексуалността е психично разстройство, така и на призиви за лишаване на ЛГБТ хората от граждански права. Член е на международната група организации, наречена „Световен конгрес на семействата”, която подкрепя анти-гей законите в Русия и Уганда.

Gama News
Следвай ни:

Gama News

GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.
Gama News
Следвай ни:
GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.