Руски депутат иска премахването на гола фигура на Аполон от 100-те рубли – можела да направи децата хомосексуални

Руски депутат иска премахването на гола фигура на Аполон от 100-те рубли – можела да направи децата хомосексуални

Роман Худяков, депутат от либерално-демократическата партия в Руската дума, изпрати писмо до централната банка на Руската федерация, в което призовава за промяна в дизайна на банкнотата от 100 рубли, позовавайки се на новия федерален закон против т.нар. „гей пропаганда”.

Според Худяков видимо разголената и с видими гениталии фигура на Аполон, изобразена на банкнотата, представлява риск за децата, които често ползват банкнотата в джобните си пари. Според депутата при други обстоятелства това изображение би изисквало по закона знак, че е разрешено само за пълнолетни (18+).

Оригиналът на изображението е скулптура от сградата на Болшой театър, която бе „цензурирана” през 2011 г. като гениталиите на Аполон бяха покрити със смокинов лист (вж. снимките в края).

В свой коментар руският юрист Павел Ивчеков допълва:

„Банкнотата от сто рубли с образа на Аполон е печатна продукция и в този смисъл може да се определи като „информация с порнографско естество”. Това е така, защото е „информация, съдържаща графично изображение или описание на човешки гениталии”.

От Роскомнадзор, които по-рано издадоха инструкции за това какво точно означава „пропаганда на нетрадиционни сексуални отношения”, отказаха да коментират инициативата на Худяков пред финансираната от Кремъл информационна агенция Russian Times (RT).

В свой коментар Ирина Рапопорт, доктор на медицинските науки и секретар на обществения съвет към Центъра за медико-социални проблеми при децата на Министерството на здравето, заяви че не вижда нищо нередно в банкнотата и подчерта, че половото образование при децата трябва да започва от 3-годишна възраст.

Федералният закон против т.нар. „пропаганда на нетрадиционни сексуални отношения” забранява всякакво публично говорене в позитивна светлина за хомосексуалността. Той е обект на сериозни международни критики, включително от страна на експерти на ООН и Венецианската комисия.

В древногръцката митология Аполон е известен с връзките си с много мъжки любовници, като Хиацинт и Кипарис.

Цензурираният Аполон.

Цензурираният Аполон.

Bolshoi-Theater-Apollo-on-the-100-rubley-645x480

Нецензурираният Аполон на 100-те рубли.

Gama News
Следвай ни:

Gama News

GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.
Gama News
Следвай ни:
GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.

1 Comment

  1. Е не е като да се съвокуплява с конете, те едва му се виждат та*аците на таз снимка… къде дойде тука порнографията, да не говорим за другото. Скучно им е на хората, чудят се какво да правят явно..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.