Размисли за икономическата цена на хомофобията

Размисли за икономическата цена на хомофобията

Публикуваме статията на Анандарупа, съпруг на бившия заместник-посланик на САЩ в България, Брайън Далтън, която Анандарупа подготви специално за GamaNews по случай София Прайд 2014. За работата си в полза на множество ЛГБТ групи и организации Анандарупа е отличен с отличието на държавния секретар на САЩ за изтъкната доброволческа дейност, връчвана от организацията на американските дипломатически служби. Старае са да посещава поне по едно прайд събитие в чужбина всяка година и да помогне като дарител със своите „розови долари”. Днес Анандарупа е във Вашингтон със съпруга си Брайън и тяхното осиновено румънско улично куче.

„Неравенството е пропусната възможност за по-високи доходи за по-голямата част от населението”. — Лоуренс Самърс, пенсиониран директор на Университета в Харвард

Докато си чистих килера (не „излязох от килера“, което се случи преди много години), намерих една стара разпечатка за ЛГБТ места, за посещение и отсядане в България от сайта www.BulGayria.bg. Бях я използвал по време на моето посещение в София през 2005 г. По това време бяхме в Букурещ и често се шегувахме с нашите румънски гей приятели, че те могат да отидат на бар в София, защото в Букурещ имаше само един гей бар – ето колко „в килера“ беше Букурещ по това време. София беше смятана за гей-френдли дестинация от румънците.

Това, което забелязвам сега, след като живях в София последните 2 години, е намаляващия брой на ЛГБТ или ЛГБТ-френдли места, където може да се отиде. Останали са около 50% от моя стар списък, от интернет страницата bulgayria. Питам се защо всички тези барове, клубове и хотели са или затворени, или вече не се посочени като ЛГБТ-френдли. Дали защото ЛГБТ дискриминация е по-силна сега, отколкото през 2005 г.? Или нещата са напреднали дотам, че българите не се нуждаят от някакво странно „гето” с безопасни места за ЛГБТ посетители? И по-общо, какви са икономическите последствия от хомофобията?

Това са трудни въпроси. Ето защо, когато хората обсъждат сексуалната дискриминация, хомофобията често се вписва в социалния, културния или етичен контекст. Моралната страна на въпроса – за или против хомосексуалността – зависи от личните религиозни предпочитания. Публичните политики бавно се вглеждат и в икономическата страна на дискриминацията с нови сурови данни, независимо дали става въпрос за пол, раса , етническа принадлежност или сексуална ориентация. ООН е изследвал ефектите на хомофобията и нейното въздействие върху опитите за превенцията на ХИВ и СПИН.

Неотдавна Световната банка представи доклад за икономическата цена на хомосексуалността в Индия като учебен казус. Въз основа на консервативни оценки, хомофобията е струвала на Индия от 0,1 до 1,7% от БВП през 2012 г. Обърнато в долари това е между 1.9 и 31 милиарда щатски долара. Икономически модел на банката, която се фокусира само върху критерии като образование, трудова заетост и здравеопазване, разкри, че изключването понижава производителността (поради дискриминация в заетостта, където не е лесно да бъде нает квалифициран транссексуален човек); ниска производителност (прикритият гей служител е твърде уплашен, за да реализира пълния си потенциал); неефективни инвестиции в човешки капитал (дете, което е тормозено, защото е лесбийка, няма да бъде напълно ангажирано в образователния процес); или здравни различия (вероятността американските гей тийнейджъри направят опит за самоубийство е четири пъти по-висока). Това са реалните разходи за икономиката от гледна точка на левове и стотинки.

От друга страна, в отсъствието на хомофобия, тези икономически загуби ще бъдат печалби. Когато ЛГБТ хората са в състояние да участват на 100% в икономическия живот на обществото, те могат да изпълнят своят творчески човешки потенциал (или най-малкото да плащат данъци).

В частния сектор, където днес цари международна конкуренция, все повече и повече американски компании осъзнават необходимостта да запазят най-добрите си служители, независимо от сексуалната им ориентация. Повече от 90% от компаниите в класацията Forturne 500 имат политики за недопускане на дискриминацията по признак сексуална ориентация и полова идентичност.

Повече изследвания трябва да бъдат проведени и повече данни събрани, за да започнем да виждаме реалната картина на пълните загуби от хомофобията. Как би могла да бъде измерена загубата за майка на тийнейджър извършил самоубийство?

Засега, за да се оценим икономическото въздействие на включването, сравнено с хомофобията, просто трябва да видим броя на чуждестранните туристи, които се изсипват в Берлин на 21 юни за Прайд фестивала, в сравнение с тези, които ще дойдат в София на 5 юли тази година. Изчислете колко тези туристи ще похарчат за полет, хотел, храна и развлечения. Имайки предвид икономическата криза, трудно е да се разбере защо някой политик ще отхвърли допълнителните данъци в държавата хазна. Хомофобията очевидно има не само ефект върху човешките права, но също така и върху икономическото развитие.

Gama News
Следвай ни:

Gama News

GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.
Gama News
Следвай ни:
GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.