Ангел Джамбазки: Кончита Вурст е „брадато същество”, резолюцията на Европарламента за третия пол — неприемлива

Ангел Джамбазки: Кончита Вурст е „брадато същество”, резолюцията на Европарламента за третия пол — неприемлива

В свое интервю за портала OneEurope новоизбраният евродепутат Ангел Джамбазки, заместник-председател на партия ВМРО-БНД, която бе в коалиция с партия България без цензура за Европейски избори 2014 г., определи тазгодишния победител на Евровизия, Кончита Вурст, като „брадато същество” и заяви, че „резолюцията на Европарламента за третия пол — неприемлива”.

Джамбазки, известен с антиромските си, ксенофобски и хомофобски нагласи, даде едно от първите си интервюта като народен представител в Европейския парламент. През последните месеци заместник-председателя на националистическата партия ВМРО-БНД се радваше на небивал и нетипичен медиен интерес. По-късно стана ясно, че партията му ще се коалира с новия политически проект на журналиста от Николай Бареков, който оглави класацията по харчове на средства със съмнителен произход в предизборната кампания на изборите за Европарламент през 2014 г.

Пред OneEurope Джамбазки заявява, че първото, което ще направи като член на Европейския парламент, е да инициира дискусия за „нелегалната имиграция” и охраната на границите на България и ЕС — претекст, който в края на миналата година националистите използваха, за да оправдаят отблъскването на бежанския поток през границата ни.

На дневен ред Джамбазки поставя и „Циганският въпрос“ — израз, използван регулярно от партията му и фраза, която напомня евфемизма „еврейски въпрос”.

007561793big

Активисти на ВМРО-БНД маршируват редом до неонацистите от „Кръв и чест” на масово събитие в столицата.

Коментирайки тазгодишното издание на Евровизия, Джамбазки даде воля на ярко хомофобната и трансфобната си реторика:

„В Европа нараства опасна тенденция по унищожаването на ценностите. Преди дни брадата дама стана символ на Стара Европа. Това брадато същество, наричана с европейското име Кончита Вурст, е като генетично модифициран организъм. Чудя се дали толерантността към перверзията не е порок на нашето време”, заявява в интервюто новият български евродепутат.

Попитан кое нещо, случило се в ЕС през последните 12 месеца би променил, Джамбазки отговаря:

„Резолюцията за човешките права на третия пол е абсолютно неприемливо [последната част от изречението на английски не разбрахме – бел.ред.]. В нормалния свят има мъже и жени, всичко останало е перверзна либералност. Тази лудост не трябва да се узаконява по никой начин. Друг проблем е резолюцията за Европейска пътна карта срещу хомофобията и дискриминацията на основата на сексуална ориентация и полова идентичност. Тя разрешава легализирането на еднополовите бракове. Според мен гейовете могат да имат само общоприетите човешки права. А правата на хетеросексуалните не са споменати в никой документ. Тази пътна карта на ЕС тогава не е ли дискриминация спрямо тях?”.

В действителност двете резолюции, за които говори Джамбазки, са една и съща резолюция, известна като Доклада Луначек и приета през февруари тази година. В нея никъде не се използва понятието за трети пол и не се предлага подобна концепция, но българския ежедневник „Телеграф” разпространи тази невярна информация, която бе възпроизведена и от много други български медии, явно непроверили източниците на новината.

Политическата партия ВМРО-БНД често си партнира с организации с крайно десни и неонацистки възгледи и дейност, в частност Български национален съюз (БНС) и пловдивския клон на международната неонацистка организация „Кръв и чест”. Така например през 2012 г. партията участва заедно с „Кръв и чест” в благотворителен футболен турнир в подкрепа на националистите, задържани във връзка с бомбения атентат срещу централата на партия Евророма в Сандански. Сред задържаните бе и Николай Йовев – Горския, който по-късно стана активист на Националистическа партия на България — политическа структура, която не успя да се реализира, след като по искане на 112 общественици, алармиращи за неототалитарните концепции в устава ѝ, прокуратурата излезе с отрицателно становище за регистрацията ѝ. В последствие от партията сами изтеглиха документите си.

Gama News припомня, че Ангел Джамбазки е подслествен за проповядване на ксенофобия и расизъм. Непосредствено след като алжирският гражданин Салахедин бин Аладин нападна 20-годишната продавачка Виктория Христова в началото на ноември миналата година, от ВМРО-БНД и Сдружение на българските футболни привърженици на Елена Ваташка организираха шествие, на което са отправени призиви към въоръжаване с цел самозащита срещу „нелегални имигранти”, както и призиви за изгонването на чужденците, определяни като такива, от страната. По този повод от Български хелзинкски комитет подадоха открит сигнал до прокуратурата. В отговор от ВМРО-БНД подадоха срещу организацията сигнал в НАП, от където обаче не констатираха нито едно нарушение от страна на правозащитниците.

Angel_Jambazki_zieg-heil

Новият евродепутат, Ангел Джамбазки, сред природата.

 

Gama News
Следвай ни:

Gama News

GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.
Gama News
Следвай ни:
GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.

10 коментара

 1. Правото на брак е СРЕД общоприетите човешки права, тоя глупав ли е?

 2. Ако трябва да бъда честна на Ангел Джамбазки му личи,че е гей отдалеко и това не може да се скрие,ако човек се загледа малко в лицето му и се замисли малко.Видно е.Иначе на ляво и на дясно тръби,че мрази гейовете.Значи мрази себе си.Да мразиш себе си не е полезно,защото рано или късно това има разрушителни последици върху теб и живота ти.Няма смисъл,бъди себе си.Но на Джамбазки гордостта и егото му са твърде големи,за да си го признае.Някой хора,колкото и да се правят на големи мъжкари-жестовете,излъчването им и мимиките им ги издават.Не забравяйте,че има хора с вродени способности да познават кой какъв е в дествителност.Нищо не може да се скрие и рано или късно всичко излиза на яве.Нищо лично,но бъдете себе си,ако въобще можете.

 3. Категорично подкрепям Джамбазки. Бог е разделил хората на 2 пола и създаването на 3-ти пол е отвратително извращение и гавра. Не възразявам срещу правото на човек да се самоопределя като какъвто си поиска, също така нищо против сексуалната принадлежност, но да си гей е едно, да си жена с брада като това..нещо и като нашият Азис е гнусно и недопустимо.

  • „Бог е разделил хората на два пола“ – ти сериозно ли? Ами човек, който се е родил с интерсексуално състояние какъв е? Ако има три хромозоми например – XXY? Ей, това феновете на „Господ“ са много невежи хора…

   • Stalik, кой е този бог и ти някакъв експерт и съветник ли си му че си толкова запознат? Интерсекс и транссексуалните и хора неиндефициращи се с нито един от двата пола са РЕАЛНОСТ. Природата е изключително разнообразна и всеки човек трябва да има правото да живее своя живот както се чувства и намери за добре. Коментарът ти идва от място на предразсъдък и абсолютно незнание по въпроса.

   • извинявай коментарът ми беше насочен към Драгомир!

  • Като го гледам този какво гнусно СЪЩЕСТВО е направо ми се гади – да градиш политика въз основа на омраза към други човешки същества и начина по който са се родили или са избрали да живеят живота си.

  • да си жена с брада или мъж с гърди е нищо повече от себеизразяване чрез тялото което ти принадлежи! Недопустимо според кой? Промитият ти мозък от едно патриархално пост-комунистическо общество не ти позволява да мислиш извън границите на т.н. хетеросекситки модел. Преди 100 години на жените с панталони се е гледало също с неудобрение…това са просто дрехи, физическа обвивка. Още нещо, „сексуалната принадлежност“ няма нищо общо с половата идентичност на човека или нейното/неговото изразяване.

 4. Stalik, тонът ти е неуместен и нелеп. Цитирам : Според източници като Леонард Сакс (2002 г.), процентите интерсексуални са едва 0,018 от всички живородени. Струва ли си да говорим за 3-ти пол при такъв пренебрежимо малък брой “ хромозомни мутации“? Много повече са хората с други отклонения като например свръхокосмяване, т.е. космена покривка по цялото тяло. Тях да ги изключим от хомо сапиенс ли? Да се говори за специален пол при двама на 10 000 е несериозно. Касае се просто за мутация, рядка като 4-листната детелина.

 5. Оо, те вече си я избраха да им пее http://www.dnes.bg/mish-mash/2014/09/11/konchita-vurst-shte-zabavliava-evrodeputatite-na-8-oktomvri.238601

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.