Реформаторският блок и Зелените дискутираха по въпросите ЛГБТИ гласоподавателите с неправителствени организации

Реформаторският блок и Зелените дискутираха по въпросите ЛГБТИ гласоподавателите с неправителствени организации

Кандидатът от листата на Реформаторският блок за изборите за Европейски парламент 2014 Виктор Лилов и Генади Кондарев от партията „Зелените“ дискутираха въпросите на ЛГБТИ гласоподавателите* с правозащитни неправителствени организации по случай 17 май — Международният ден срещу хомофобията и трансфобията.

Дискусията, организирана от фондация „Ресурсен център „Билитис” и Български хелзинкски комитет, се състоя миналата събота в „Бетахаус” в София. На нея бяха поканени 7 от партиите, регистрирали се за евроизборите — ГЕРБ, Коалиция за България, ДПС, Реформаторски блок, АБВ, Зелените и Синьо единство. Свои представители изпратиха от Реформаторския блок и Зелените, съответно Виктор Лилов — седми в листата, и Генади Кондарев, който не е част от листата на Зелените, но ги представляваше като един от учредителите на партията и автор на първата политическа декларация в подкрепа на София Прайд през 2009 г.

В дискусията присъстващите представители на политическите сили отговаряха на важни за ЛГБТИ общността въпроси.

Виктор Лилов обяви, че вече е правил опит въпросите на ЛГБТИ хората да бъдат поставени за разглеждане пред гражданския съвет на Реформаторския блок (РБ), чиито членове участват при формирането и взимането на политическите решения на РБ, но „поради предизборната ситуация” такава дискусия не е било възможно да се състои. Той обаче заяви и че „не можем да си затваряме очите пред дискриминационни практики и закони, които създават и генерират дискриминация”. Лилов подчерта, че сред основните фигури на РБ има и такива, които са с възгледи повлияни от крайно консервативното християнство, но тъкмо затова той ще търси открита дискусия вътре в коалицията. Той пое и ангажимент да постави въпроса за подкрепа на Реформаторския блок за София Прайд пред гражданския съвет на коалицията.

Генади Кондарев подчерта, че Зелените са първата политическа партия в България, която открито подкрепя ЛГБТИ правата. Той застъпи тезата от необходимост от общоевропейско законодателство, което да гарантира, че стандартите във всички държави-членки поддържат европейските ценности.

И от двете партии се съгласиха, че ще е необходимо застъпничество за подкрепа към Хоризонталната директива, представена от Европейската комисия, която от 2008 г. е „висяща” в проект и спъната от нужния консенсус в Съвета на министрите. И двамата представители на партиите отхвърлиха аргумента с финансовата тежест на това законодателство, който се използва от някои държави-членки, за да забавят приемането на проектодирективата. Имаше и съгласие по въпроса за засилване на ролята на Европейския парламент в законодателния процес на ЕС за сметка на Съвета.

Представителите на партиите бяха запознати с Европейското ЛГБТ проучване на Агенцията на Европейския съюз за основни права (FRA). В отговор на негативните данни от проучването Виктор Лилов се застъпи за работа върху информационни и образователни политики:

„Трябва да търсим коренно различна промяна по отношение на образованието, а в България въпросът е дори по-комплексен, тъй като имаме една методика в образованието, която е изключително остаряла и не предполага децата да мислят — те не могат да анализират, а съответно да имат и отношение по тези теми, свързани с различността”.

Според Генади Кондарев от Зелените въпросът трябва да се реши на национално ниво:

„За съжаление Брюксел, на 2000 километра от тук, трудно може да направи чудеса, каквито и политики да приеме, ако няма воля тук”, заяви той. „Много е жалко, че някаква форма на сексуално образование се допуска едва в университета. Представете си съдбите на толкова много тийнейджъри, които са прекарали години в това да се самоубеждават, че нещо в тях не е наред, че трябва да живеят според стереотипите на обществото, или че трябва да се крият и ако не го направят, да бъдат буквално линчувани от другарчетата си. Безкрайно сме закъснели с това да кажем на хората, че всичко с тях е наред и че трябва да намерят начин да изразяват себе си и да се чувстват щастливи”.

На въпроса трябва ли държавите-членки да признават еднополовите бракове, сключени в друга страна-членка (признаване на правните последствия от еднополовите бракове сключени в други държави) и двамата представители на партиите се съгласиха, че това трябва да се случва. На същия въпрос за портала „Гласоводител“ (www.bg.VoteMatch.eu) от политическите партии са отговорили така: ГЕРБ – несъгласни, Коалиция за България – съгласни, ДПС – неутрални, Реформаторски блок – съгласни, България без цензура – несъгласни, АБВ – съгласни, Синьо единство – несъгласни, Зелените – съгласни.

Партиите, участващи в Евроизборите, бяха попитани и за ЛГБТИ въпросите в рамките на външната политика на ЕС и по-конкретно прилагането на санкции срещу държави, които нарушават основните права на ЛГБТИ хората. Генади Кондарев от Зелените заяви ясно, че е недопустимо институции като Световната банка, които боравят с обществени финанси, да предоставят заеми на страни, които имат политики нарушаващи човешките права. Според Виктор Лилов от Реформаторския блок всяка политика на санкции трябва да бъде ясна и конкретна, за да бъде ефективна. Той се застъпи за това, че трябва да има ясен принцип за налагане на конкретни параметри на санкциите, визирайки случая с Уганда, където заради анти-гей законодателството бе забавена финансова помощ, предназначена за здравеопазване.

Представителите на партиите бяха попитани и за позицията им спрямо Трансантлатическото партньорство за търговия и инвестиции — споразумение за свободна търговия между ЕС и САЩ, което се готви при закрити врати. В питането бе разгърната тезата на опонентите на споразумението, според които корпорациите ще изземат суверенитет, както от отделните държави, така и от ЕС, поставяйки се над разпоредбите на националното и европейското право.

Виктор Лилов от Реформаторите заяви, че има две принципни позиции за търговските споразумения — че те трябва да са прозрачни и обсъждани в Европейския парламент, и че принципно подкрепя изграждането на свободна зона за търговия, тъй като това ще повиши в значителна степен конкурентоспособността, ще влее инвестиции и ще създаде работни места. За нуждата от прозрачност той посочи негативния опит с АКТА, където обществеността е научила пост фактум за параметри на споразумението, които не са били съгласувани.

Генади Кондарев от Зелените заяви, че те са „неумерено против” това търговско споразумение. Според него закритото обсъждане е основен проблем, както и липсата на широк кръг участници от гражданското общество. Той подчерта прекалено голямата икономическа и политическа власт на корпорациите в света и отхвърли аргумента с цифрите, заложени като ползи, за да се подплати идеята за такова споразумение. Кондарев даде пример със Северноамериканското споразумение за свободна търговия (NAFTA), от което се е видяло, че прогнозираните работни места и ръст на брутния вътрешен продукт въобще не отговарят на действителността. Той подчерта, че България също е жертва на подобно споразумение, тъй като е платила $7 млн. такси по дело, заведено срещу нея. Кондарев се противопостави на включването на параметър в споразумението, който да съдържа investor-state dispute settlement — механизъм за осъждане на държавите от страна на инвеститорите за „въображаеми пропуснати ползи” или политики, както се изрази Кондарев.

Както Лилов, така и кандидати за евродепутати от Зелените подписаха обещанието на ИЛГА-Европа за подкрепа на ЛГБТИ правата в бъдещия Европейски парламент. Повече информация ще откриете тук.

Организаторите получиха и писмо от Илхан Кючюк, председател на Младежко ДПС и четвърти в листата за изборите, който не успя да присъства на дискусията. В писмото си Кючюк пише:

Винаги съм твърдял, а и в ежедневните си срещи със симпатизанти и приятели на ДПС продължавам да го правя, че дискриминацията няма място в днешна Европа. Напротив – Европа днес следва да бъде пространство на защитени човешки права и свободи и правото на себеизразяване на всеки един човек. Хомофобията и трансфобията са дефекти, които, за съжаление, съвременното общество като че ли не е успяло напълно да отстрани.

Считам, че сред най-важните задачи, които ще стоят пред българските представители в следващия Европейски парламент, е да работят целенасочено в посока на това гражданите на ЕС и представители на различни малцинства да получават равно третиране в рамките на Европа. Европа има нужда от законодателство, което осигурява равното третиране на всички граждани, както и от последователни и целенасочени политики в тази насока.

Като либерал и млад човек поемам категоричен ангажимент – ако бъда избран за член на Европейския парламент, да дам всичко от себе си, за да бъде Европа проект на толерантността – място, където дискриминацията и погазването на човешките права и свободи са просто грешки, оставени в миналото.


* ЛГБТИ е международно утвърдена абревиатура, означаваща лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполовите и интерсексуалните хора.

Gama News
Следвай ни:

Gama News

GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.
Gama News
Следвай ни:
GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.