По случай 17 май София осмя хомофобията с жива арт инсталация

По случай 17 май София осмя хомофобията с жива арт инсталация

По случай 17 май, Международният ден срещу хомофобията и трансфобията, за четвърта поредна година Младежка ЛГБТ организация „Действие”, с помощта на фондация Ресурсен център „Билитис”, организира символично велошествие под надслов „Заедно срещу хомофобията”.

Мисията на велошествието бе да бъде изразно средство за всички софиянци, които вярват, че хомофобията не е ценност и че тя няма място в домовете, училищата, офисите и улиците ни. Събитието е подкрепено от Европейската гей и лесбийска спортна федерация, чийто български представител ще вземе участие.

Тазгодишното велошествие бе посветено на опитите на популистки партии, маргинални организации и обществени личности да заглушат гласа на ЛГБТ хората и техните поддръжници чрез клевети, агресия, закони и политики, насочени срещу основното им човешко право на свободно изразяване и събиране.

Жива арт инсталация, съставена от хора на различна възраст, сексуална ориентация и полова идентичност, бе представена пред Парламента преди началото на велошествието. В акцията се включиха майка и нейният транссексуален син, както и 10-годишно момиче, познаващо институционалната и обществена дискриминация, от която често страдат „различните” семейства у нас.

Тринайсетте участника носеха тениски с ръчно изрисувани от художничката Боряна Петрова букви, съставящи словосъчетанието „ГЕЙ ПРОПАГАНДА”. Замисълът на акцията бе да осмее това лъжливо, насаждащо омраза понятие и да привлече внимание към действителни проблеми, оставащи скрити зад политическия популизъм – българските ЛГБТ младежи израстват в среда, която ги кара да се срамуват и мразят себе си; образователната система е сляпа за многообразието в обществото и в училище; органите на реда и съдът са неадекватни спрямо жертвите на престъпления от омраза; еднополовите двойки и техните деца биват третирани като семейства втора ръка, нямащи право на подкрепа и защита от собствената си държава.

Председателят на „Действие” Марко Марков коментира: “Онова, което бива заклеймявано от някои като „гей пропаганда”, е нелеката работа на активисти за човешки права, неправителствени организации, държавни институции, правителства и обикновени хора по целия свят в посока образоване на обществата, изкореняване на предразсъдъците и постигане на равенство и човешки права за всички, независимо от сексуалната им ориентация и полова идентичност”.

Gama News
Следвай ни:

Gama News

GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.
Gama News
Следвай ни:
GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.