Хомоеротика и кадри от петербургския гей парад в неофициален клип на Ала Пугачова

Хомоеротика и кадри от петербургския гей парад в неофициален клип на Ала Пугачова

С нарастваща популярност в Интернет се разпространява клип към нова песен на руската поп-дива Ала Пугачова, „Нас бьют, мы летаем” („Бият ни, а ние летим”), който включва хомоеротика и кадри от разгонването на публични събрания на ЛГБТ общността в Санкт Петербург, включително миналогодишния прайд на Марсово поле.

Новата си песен Пугачова представи за 65-ата си годишнина, а в таблоида „Московски комсомолец” излезе статия, от която може да се заключи, че клипът ще бъде официален, но това не е потвърдено.

В YouTube клипът е показан като монтаж от почитател на Ала. Съдържанието му, очаквано, срещна крайно негативни реакции. Видеото може да се види тук:

Според скорошно проучване 7 от 10 руснаци са против „оправдаването и публичните прояви” на хомосексуалността, като само 14% смятат, че държавата не бива да ги забранява. Едва 18 процента определят хомосексуалността като сексуална ориентация, имаща „равно право на съществуване”.

Анти-гей реториката в Русия се засили през последните години, след като няколко области в страната приеха местно законодателство, третиращо „пропагандата на хомосексуалност” като административно правонарушение. Това понятие обаче не бе дефинирано в местните закони и те на практика се прилагаха за забрана на всяко публично събрание или слово в подкрепа на ЛГБТ хората и равноправието им.

По-късно такова законодателство бе внесено и във федералния парламент. На критиките от Европейския съюз и експерти на ООН Русия отвърна с манипулативното твърдение, че не е длъжна да пропагандира хомосексуалност.

На следващ етап Русия започна и износ на тази своя политика, като предупреди, че осиновяването на руски дета от британци и французи може да се засегне от легализираните в двете страни еднополови бракове. По-късно властите приложиха заканата си и на дело, а сетне я узакониха. Освен това те изнесоха тази своя политика на най-високо ниво — в ООН, където Руската федерация се присъедини към консервативните гласове, париращи всякакви опити за прокарване на политики за равни права на ЛГБТ общността.

Макар че хомосексуалността бе декриминализирана в Руската федерация през 1993 г., през миналата година руското МВР се зае да издирва и санкционира сайтове „пропагандиращи хомосексуалност”.

Логично следствие на всичко това бе и скокът на престъпления срещу ЛГБТ хора в страната. През май 2013 г. гей мъж почина след жестоки изтезания, на които бе подложен заради хомосексуалността си, а скоро след него имаше още една жертва на добило публичност хомофобско нападение. Светът беше разтърсен и от серия видеа, показващи самоорганизирани групи, нападащи и тормозещи гей младежи на „слепи” интернет срещи, с формална цел „борба с педофилията”. Имаше и случай на полицейски произвол срещу най-известния руски гей активист, Николай Алексеев.

Според президента Владимир Путин пък, всички тези мерки от страна на държавата били за „защита от агресивните малцинства”.

Gama News
Следвай ни:

Gama News

GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.
Gama News
Следвай ни:
GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.