Върховният съд на Индия призна третия пол

Върховният съд на Индия призна третия пол

В свое историческо решение Върховният съд на Индия вчера обяви трансполовите хора за трети пол.

„Право на всяка човешко същество е да избира пола си”, пише в решението, което признава статута на тези, които не се чувстват като принадлежащи нито към мъжкия, нито към женския пол.

Съдът задължава правителството да осигури квоти в сферите на образованието и заетостта за трансполовите хора, каквито вече съществуват за други малцинствени групи, както и да ги обезпечи с някои ключови удобства.

Според приблизителни данни в Индия живеят около 2 млн. трансполови хора. Те, транссексуалните, крос-дресърите, травеститите и евнусите, се наричат с общото название „хиджра” (हिजड़ा).

Активисти твърдят, че тази общност е силно маргинализирана, често страдаща от бедност и остракирана заради половата си идентичност. Повечето такива хора се прехранват като певци или танцьори, както и чрез просия и проституция.

Според правозащитниците хиджра се сблъскват с остра дискриминация, като дори често пъти им е отказван достъп до здравеопазване, защото болниците не ги приемат като пациенти.

В повечето обществени сфери тези хора са принудени да възприемат ролята или на единия, или на другия пол.

„Признаването на тази група хора като трети пол не е социален или медицински въпрос, а въпрос на човешки права”, заявява съдия Радхакришна, оглавяващ двучленния състав на съда, който е взел решението. „Тези хора също са граждани на Индия и им се полага равна възможност да се развиват в обществото”.

В решението си съдът пише още, че „духът на Конституцията е да дава на всеки гражданин равна възможност да се развива и да постига потенциала си, без оглед на каста, религия или пол”.

Съдът е включил малцинството на хиджра сред други, които са „социално и икономически изостанали”. Сред посочените от съда удобства, които трябва да се осигуряват на хиджра, са отделни помещения, включително тоалетни в болниците, каквото разделение има за другите два пола.

„Днес за първи път се чувствам много горда, че съм индийка”, заявява трансполовата активистка Лаксми Нараян Трипати, цитирана от Франс Прес.

Правителството още през 2009 г. призна за първи път съществуването на трансполови хора, като позволи на гражданите във формулярите за парламентарни избори да посочат пол „друг”.

Индия обаче не е пионер. През 2007 г. Непал за първи път в света призна третия пол, а миналата година това се случи и в Бангладеш.

Настоящето решение идва след силно критикуваното решение на Върховния съд на Индия от декември, с което той отказа да декриминализира практикуването на секс между лица от един и същ пол.

Gama News
Следвай ни:

Gama News

GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.
Gama News
Следвай ни:
GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.