Окръг Колумбия изисква от застрахователите да покриват разходите по операции за смяна на пола

Окръг Колумбия изисква от застрахователите да покриват разходите по операции за смяна на пола

Кметът на Окръг Колумбия, САЩ, Винсънт Грей, обяви миналата седмица, че застрахователите, които правят бизнес в окръга, трябва напълно да покриват разходите по медицински интервенции, целящи да помогнат на трансполовите хора да променят телесния си пол, в това число и операциите за промяна на пола.

По време на пресконференция той обяви, че общинският отдел по застраховане, осигуряване и банкиране е издал инструкция към застрахователите да включат в списъците си с подлежащи на компенсации здравни състояния половата дисфория — диагнозата, която измести разстройството на половата идентичност от американския Диагностичен и статистически наръчник на психичните разстройства (ДСН-5).

Трансполовите активисти подчертават, че Американската медицинска асоциация и Американската психиатрична асоциация припознават половата дисфория като диагноза, въз основа на която лекарите и други здравни работници предоставят на пациентите богат набор от интервенции, чрез които трансполовите хора преминават от един телесен пол към друг.

„Тези пациенти не бива да заплащат прекомерни и непосилни за джоба им разходи по медицински необходими интервенции”, заяви Грей.

Инструкцията изпратена от общинските власти цитира местния Закон за правата на човека като едно от правните основания да се изисква покриване на посочените разходи. Законът забранява дискриминацията на основа на полова идентичност или изразяване на пола, както и на основата на сексуална ориентация.

Мара Кайслинг, изпълнителен директор на базираната в Окръг Колумбия организация Национален център за трансполово равенство заяви, че само пет американски щата са приели до момента аналогични политики, задължаващи застрахователите да покриват разходите по промяна на пола. Това са Калифорния, Орегон, Колорадо, Върмънт и Кънектикът.

Кайслинг посочи още, че Световното професионално сдружение за здравни стандарти и грижа за тарнсполовите хора (WPATH) е разработило богат набор от медицински интервенции, които могат да бъдат различни при всеки отделен човек съобразно нуждите му.

„Това може да е хормонално лечение. Може да са лабораторни тестове за определяне на това дали хормоните ви функционират правилно, а не вредят. Множество различни хирургически интервенции. И така нататък”, обясни тя.

Филип Барлоу, комисар по застрахователните въпроси в общината, заяви че новите мерки може да повишат леко вноските на потребителите на застрахователни услуги.

Gama News
Следвай ни:

Gama News

GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.
Gama News
Следвай ни:
GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.