За 3 март и „робството“ на маргиналната идентичност

За 3 март и „робството“ на маргиналната идентичност

Публикуваме коментарът на читателя ни Гергин Борисов по повод националния празник 3 март.

„Робство“?

На днешния ден, на който честваме освобождението си от Османската империя, винаги съм се замислял за т.нар. „турско робство“. По негово време българите са имали право на собственост – да притежават и наследяват такава, имали са правото да притежават дом, добитък, пари. В късните етапи на империята са получили правото на автономна религиозна институция, българските църкви са просъществували и са се запазили, българската писменост, култура, идентичност са се запазили.

Защо тогава „робство“?

Българите, заедно с другите завзети народи, са били втора категория граждани на една империя: сегрегирани, дискриминирани, дори подлагани на изтезания, тормоз и смърт, без правни последици за мъчителите си, защото държавният апарат на Османската империя не е признавал претенциите на българите и другите народи, че и те трябва да са равни пред закона – да се ползват със същите права, както подлежат на същите задължения, ако не и повече задължения.

Защо тогава упорито го наричаме „робство“, щом сме били просто едно онеправдано и систематично вандализирано малцинство? Защото да живееш в държава, която изисква от теб подчинение и покорство, докато поощрява издевателствата над теб е не по-лошо от това да си лишен от човещината си и да си сведен до състояние на нечия собственост. Защото да си притежаван от човек без скрупули, или държава без уважение към правата ти е едно и също. Защото да си човек само, когато на държавата ѝ е угодно, те пречупва отвътре и те оставя така завинаги. Защото да водиш многогодишни битки с един незаинтересуван административен апарат, пренебрегващ проблемите ти, те лишава от надежда. А човек без надежда, може да не е роб по дефиниция, но е роб на практика.

Откривате ли разликите? Откривате ли ироничната нотка в това как онези, които най-гърлено крещят, че са пазители на стремежа към свобода и равенство, накарал героите ни да изминат кървав и неравен път, за да ни доведат до тук и сега, са онези, които най-кресливо подкрепят същата позорна любов към дехуманизацията, превърнала пет века от историята на нацията ни в кошмар?

Аз лично предпочитам да вярвам, че българите сме народ, способен на безпределна доблест. Предпочитам да вярвам, че Левски не е дал живота си, за да съществува фразата „К*р за Левски“; предпочитам да вярвам, че българите сме народ, способен да ражда велики хора, че сме способни да творим добро и да даряваме любов; че можем да живеем действително в „чиста и свята република“. Предпочитам да вярвам, че след близо век и половина от геройства на Шипка и ужасът на Старозагорското клане и Батак, сме загърбили робският манталитет и че след пет века унижение, сме по-добри в отношението към малцинствата, от това на една архаична средновековна теокрация.

И защото сме изпитали на свой гръб колко нечовешко е да те наказват, заради това, което си, ние повече от всички други, трябва да даваме пример за човечност. Защото ние сме България, не Русия или Уганда; Нигерия или Иран. Ние сме наследници на Св. Иван Рилски и Петър Дънов, на Ботев и Левски. И е наш дълг да изпълним техния идеал.

Честит Трети март, честито Освобождение на всички българи!

Гергин Борисов

Гергин Борисов е уеб и бранд дизайнер и активист по въпросите на градската мобилност.
Гергин Борисов е уеб и бранд дизайнер и активист по въпросите на градската мобилност.

2 коментара

  1. Браво! Поздравления за написаното, много е вярно всичко казано, особено последните няколко реда!

  2. Браво, Гергине! Много яка аналогия, никога не ми беше хрумвала! Никога не ми е било съвсем ясно защо ако обичаш България и героите, и постиженията й, трябва да мразиш гейовете… За върлите християни някак мога да си го представя – в Библията пишело еди-кво си (което отновно е причина за неодобрение, а не за омраза и привизи към насилие). Може би Хитлер е измислил тази система – чиста раса, ала-бала…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.