Окръжен съдия в САЩ обяви забраната за еднополови бракове в Тексас за противоконституционна

Окръжен съдия в САЩ обяви забраната за еднополови бракове в Тексас за противоконституционна

Днес федерален съдия в САЩ постанови, че конституционната поправка в Тексас, която определя брака като съюз на мъж и жена, е противоконституционна. Тази новина взриви американските информационни агенции, тъй като Тексас е смятан за един от най-хомофобните щати.

Американският окръжен съдия Орландо Л. Гарсия реши по дело на две еднополови двойки, че забраната за еднополови бракове в щата нарушава 14-ата поправка на американската конституция, която гарантира равна защита от закона.

„След внимателно обмисляне и правилно прилагане на закона настоящият съд реши, че забраната за еднополови бракове в щата Тексас е в конфликт с гаранциите в Конституцията на САЩ за равна защита от закона и честен процес”, пише в решението си Гарсия. „Сега действащият закон в Тексас отказва на еднополовите двойки правото да сключват брак, чрез което унижава тяхното достойнство без законна цел”.

„Днешното решение ни изстрелва една крачка по-близо до свободата да сключваме брак”, заяви изпълнителния директор на организацията „Икуалити Тексас” Чък Смит.

Чад Грифин, президент на организацията „Хюман Райтс Кампейн” също приветства решението:

„Това решение изпраща мощно послание към хомосексуалните тексасци, които ежедневно са ощетени от неравенството”, заяви той.

Защитници на сега действащото законодателство по делото са както губернаторът Рик Пери и главният прокурор на щата, Грег Абът, така също свещеникът Джерард Рикхоф и ръководителят на тексаските здравни служби Дейвид Лакей.

„Мнозинството от тексасците ясно и отчетливо заяви, че иска определението за брак в щатската ни конституция да бъде „съюз на мъж и жена” и федералното правителство не може да се бърка в това решение”, заяви губернатор Пери. „Десетата поправка на Конституцията [постановяваща, че по въпросите, за които не са дадени права на федералното правителство, превес има щатското законодателство — бел.прев.] ни гарантира свободата да правим тези решения. Това е пореден опит да се използва съдът, за да се постигне това, което не може да се постигне пред избирателните урни. Ще продължим да се борим за правото на тексасците, да определят сами законите си”.

Главният прокурор Абът пък обяви, че решението ще бъде обжалвано пред 5-ти апелативен съд на САЩ в Ню Орлиънс.

Решението на Гарсия идва точно ден, след като в 10-ти апелативен съд на САЩ в Денвър беше внесено становище от адвокатите на три еднополови двойки против забраната за еднополови бракове в щата Юта. Становището поддържа решението на окръжен съдия от 13 февруари. В началото на тази седмица пък аналогичната забрана в щата Вирджиния беше атакувана пред 4-ти апелативен съд на САЩ в Ричмънд. На различни етапи са и дела в Пенсилвания, Флорида, Луизиана, Алабама и Мисури.

Към момента 18 американски щата, Окръг Колумбия и 8 племенни общности на коренни американци са узаконили еднополовите бракове в САЩ. По данни от преброяването през 2010 г. в Тексас живеят 46 401 еднополови двойки, като около 20 процента от тях (9 191 двойки) отглеждат дете, което е родено, доведено или осиновено от единия от двамата партньори.

Вчера, по време на зимната конференция на Националната прокурорска асоциация на САЩ, главният прокурор Ерик Холдър заяви, че щатските главни прокурори не са длъжни да защитават забраните за еднополовите бракове в местните си конституции. По-рано през този месец пък той обяви, че Министерството на правосъдието на САЩ ще взема предвид еднополовите бракове в граждански и наказателни дела и ще признава равни права на съпрузите от същия пол на служители на правоприлагащите органи. При това новата политика ще важи и за щати, които тепърва трябва да уредят брачните права на гейовете и лесбийките.

„Вярвам, че трябва да подхождаме с подозрение към правни норми, основани на сексуалната ориентация”, заяви Холдър в речта си. „И трябва да положим старание във всички наши усилия да опазим и утвърдим ценностите, които предците ни безпогрешно са приели — че всички сме създадени равни и имаме право на равни възможности”.

Gama News
Следвай ни:

Gama News

GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.
Gama News
Следвай ни:
GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.