Угандийският президент подписа Антихомосексуалния закон

Угандийският президент подписа Антихомосексуалния закон

Вчера угандийският президент Йовери Мусевини подписа законопроектът за Антихомосексуален закон, който беше подготвен от законодателите в страната още през 2009 г. До този момент проектът срещаше остър международен отпор, но този седмица президентът пристъпи бързо към действия.

Проектът е за нарочен закон, а не просто изменения в наказателния, където хомосексуалността и досега беше инкриминирана. Новото законодателство обаче предлага безпрецедентно обхватна репресивна правна рамка.

Най-напред законът предвижда доживотен затвор за всякакъв вид еднополова еротична интимност — проникване или дори само докосване с мотив за извършване на „престъплението хомосексуалност”. Идентично е наказанието за встъпване в брак с лице от същия пол. Определени са и квалифицирани състави на деянието, например когато „пострадалият” е лице под 18-годишна възраст или извършителят е ХИВ-серопозитивен (без значение дали е ползвал предпазни средства или не), престъплението се наказва със смърт.

Инкриминиран е и опитът за извършване на „престъплението хомосексуалност”, както и помагачеството и подбуждането, за които законът предвижда 7 години затвор. Същата е и санкцията за един революционен за правната теория в световен мащаб квалифициран състав — конспирацията с цел „участие в хомосексуалност”. Специален текст наказва и съдържателите на помещения, които предоставят възможност на клиенти да извършват „престъплението хомосексуалност”.

В проекта си личи и влиянието от руския законодател, тъй като в него е инкриминирано и „популяризирането на хомосексуалност”. В това число спадат производството и разпространението на порнографски материали с еднополова интимност, „финансиране на хомосексуалност или други свързани дейности”, използването с цел „популяризиране” на електронни устройства (в това число Интернет), както и всяко „насърчаване”. Наказанието е от 5 до 7 години. Законът предвижда също закриване на всяко юридическо лице — търговска или неправителствена организация, — което извършва „популяризиране на хомосексуалност”.

Друг революционен подход е наказателната отговорност за лица, които са свидетели на „престъплението хомосексуалност”, но не са съобщили на властите за него в срок от 24 часа. Такова лице може да получи глоба и затвор до 3 години. Така всеки гражданин на Уганда, който научи, че някой е извършил „престъплението хомосексуалност” е задължен под заплахата от наказателна репресия да съобщи на властите кой е „извършителят“.

Yoweri-Museveni-president-of-Uganda-demonstratively-signing-the-Anti-Homosexual-Bill-24.02.2014

Угандийският президент Йовери Мусевини показно подписва Антихомосексуалният закон, 24.02.2014 г.

За финал законът предвижда наказателно преследване и за угандийски граждани, които са извършили посочените престъпления извън територията на Уганда.

Специален текст определя, че текстовете на международните спогодби, по които Уганда е страна, когато противоречат на вътрешното законодателство, нямат превес над него, а напротив. Друг текст пък указва, че понатията „сексуална ориентация”, „сексуални права”, „сексуални малцинства” и „полова идентичност” не могат да бъдат използвани, „за да легитимират хомосексуалността, разстройствата на половата идентичност и свързаните с тях практики в Уганда”.

По-рано американският президент Барак Обама постави на Мусевини ултиматум, че ако този проект се превърне в закон това ще доведе до по-усложнени взаимоотношения между двете държави.

В отговор Мусевини, който e преизбиран за президент на страната от 1986 г. насам, заяви, че няма да подпише закона, ако САЩ докажат, че гей хората се раждат хомосексуални. По въпроса Мусевини получи и „експертно” становище от учени от здравното министерство и университета в Макарере, публикувано под формата на прессъобщение и без референции към научната литература.

В интервю презисентът заяви: „Африканците не налагат възгледите си на никого. И ние не искаме никой да налага своите над нас. Наше виждане е, че трябва да наказваме ексхибиционизма, тези, които набират хора [за да стават хомосексуални — бел.прев.] и проститутките. Ние не се натрапваме на западната култура. тогава какъв е проблемът? Защо трябва да ни се показва как се целувате? Гади ни се да гледаме хомосексуалните на показ”.

Мусевини заяви още, че ако само веднъж бе целунал жена си на публично място, през всичките му години в политиката, това щяло да му коства президентския пост.

По-рано законът беше защитен публично и от министъра по етиката на Уганда, Саймън Локодо. Той се обяви в категорична подкрепа и за законопроекта против порнографията, който забранява на жените в Уганда да носят минижупи и други дрехи, кото се считат за непристойни. „Не бива да се боим, че ще изгубим финансиране от международните ни партньори”, заяви Локодо. „Угандийците по-скоро ще умрем гладни, отколкото да живеем в неморално общество”.

Не закъсняха и международните реакции. Върховният комисар по човешките права на ООН Нави Пилей осъди приетия закон, тъй като според нея той ще институционализира дискриминацията срещу лесбийките, гей мъжете, бисексуалните и трансполови хора в Уганда.

„Това че едни не одобряват хомосексуалността не може да е оправдание да се отнемат основни човешки права на други”, заяви Пилей. „Законът ще институционализира дискриминацията и вероятно ще окуражи тормозът и насилието над граждани на основа на сексуалната им ориентация. формулировките в закона са толкова обхватни, че могат да се използват за злоупотреба с власт чрез обвинение срещу всекиго, не само ЛГБТ хората”.

Пилей напомни още, че по силата на Конституцията си Уганда е длъжна да спазва международното законодателство, според което трябва да защитава гражданите си от дискриминация и насилие.

„Този закон нарушава редица основни права, сред които свободата от дискриминация, на личен живот, на сдружаване и мирни събрания, на мнение и изразяване и равенство пред закона — все неща, залегнали в собствената конституция на Уганда. С растящата ХИВ-епидемия в страната този закон ще има негативно влияние върху усилията да се предотврати разпространението му и да се лещуват живеещите с вируса, а освен това ще компрометира ангажимента на правителството да осигури достъп до здравеопазване без дискриминация”, коментира още Върховният комисар по човешките права на ООН.

„Това изключително отвратително законодателство е оскърбление към човешките права на всички угандийци и въобще не трябваше да стига толкова далеч“, заяви Мишел Кагари, зам.-директор на Амнести интърнешънъл за Африка. „Приемането на този закон отбелязва много тъжен епизод в историята на страната”. Кагари отбеляза още, че през последната половин година в Уганда са приети още два други закона, които ярко ерозират демокрацията и човешките права в страната.

С осъдително изказване излезе и Дезмънд Туту, бивш архиепископ на Кейп Таун, Република Южна Африка, и носител на Нобелова награда за мир. Той сравни закона с нацисткото антисемитско и южноафриканското апартейдно законодателство.

„Някога в Юнжа Африка полицията нахлуваше в домовете на бели, за които се подозира, че имат сексуални контакти с чернокожи”, припомни Туту. „Това беше унизително за тези, чието единствено престъпление бе, че се обичат”.

Онлайн платформата AllOut за защита на правата на ЛГБТ хората стартира подписка срещу закона на адрес allout.org/kill-the-bill.

Специален коментар на Мусевини за „Си Ен Ен“:

Gama News
Следвай ни:

Gama News

GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.
Gama News
Следвай ни:
GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.