Свалиха обвиненията в пропаганда срещу руската онлайн група за взаимопомощ на гей тийнейджъри

Свалиха обвиненията в пропаганда срещу руската онлайн група за взаимопомощ на гей тийнейджъри

В петък обвиненията срещу Лена Климова в „пропаганда на хомосексуалност” заради това, че окуражавала ЛГБТ тийнейджъри да мислят, че хомосексуалността е нормална, бяха свалени.

Журналистката стана известна в Русия след като публикува няколко статии за нехетеросексуалните юноши. Тогава Климова започнала да получава писма от гей младежи, които били жертви на репресия и тормоз, а някои дори обмисляли самоубийство. Така тя решила да основе онлайн групата „Децата-404”, оперираща в руския аналог на Фейсбук, VK. Там младежите можеха да споделят историите си и да си оказват взаимна подкрепа.

След като срещу нея бяха повдигнати обвинения в „гей пропаганда” групата „Децата-404” беше затворена.

В обвниненията срещу нея пише, че е представила пред децата „изкривен образ на обществото” и не ги е предпазила от опасна за тях информация.

Съдът в Нижни Тагил обаче е снел обвиненията срещу нея. Пред магистратите адвокатът на Климова, Мария Козловска, доказа, че Климова не е регистрирала организация, а само е администрирала групата. В своето решение съдът пише, че групата няма нищо общо с „пропагандирането на хомосексуалност”, а е от голяма помощ за младежи, сблъскващи се с птроблеми заради сексуалната си ориентация или половата си идентичност.

Сигнал срещу Климова подаде депутатът от Законодателното събрание на Санкт Петербург Виталий Милонов от партия „Единна Русия” — ултраконсерватор с крайно православни възгледи, който е един от вдъхновителите на това законодателство в Русия, безпрецедентно ограничаващо свободата на изразяване на нехетеросексуалните и трансполови хора.

Милонов е известен с кампаниите си против MTV, модерната опера, абортите и преподаването на еволюционната теория в училищата. Според Милонов „ако не бяха групи като тази, нямаше да има и гей хора”. Сега той обжалва решението на съда.

Това е поне пети случай на дело по новото федерално законодателство срещу това, което руският законодател нарича „пропаганда на нетрадиционни сексуални взаимоотношения”. Един от най-скандалните случаи е присъда срещу вестник в източния Хабаровски район, където била публикувана статия за местен учител, който бил уволнен от работа заради хомосексуалността си.

Руските власти твърдят, че това законодателство не дискриминира ЛГБТ хората. При все това обаче Комитета по правата на човека на ООН вече излезе с осъдително решение срещу Русия относно прилагането на аналогичен, но по-ранен местен закон.

Gama News
Следвай ни:

Gama News

GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.
Gama News
Следвай ни:
GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.