Шотландия узакони еднополовите бракове

Шотландия узакони еднополовите бракове

Със 105 гласа в подкрепа и само 18 против преди броени минути парламентът на Шотландия прие новия Закон за брака и гражданското партньорство, който предвижда пълно брачно и небрачно равенство за семейните от различен и от един и същ пол.

Дебатите по законопроекта трудно могат да се определят като „разгорещени”. Чуха се силно емоционални, но не и агресивни речи от двете страни на барикадата. Някои от депутатите, обявили, че ще гласуват против проекта, дори посочиха в речите си, че той няма да реши проблемът с ширещите се предразсъдъци и дискриминация спрямо нехетеросексуалните и трансполови хора.

Спорните точки бяха най-вече предложените поправки, търсещи да гарантират сравнително голяма свобода на религиозните общности, отхвърлящи ЛГБТ хората, да продължат да правят това в различни сфери на публичния живот. Повечето поправки в тази посока обаче бяха отхвърлени с голямо мнозинство.

Сега остава формалното кралско одобрение и законът вероятно ще влезе в сила през март.

С днешното решение еднополовите бракове стават легални в цяла Великобритания. По-рано правителството на Северна Ирландия обяви, че не възнамерява да предлага промени в сега действащото семейно законодателство, според което бракът e само между мъж и жена, а на еднополовите двойки се признава само гражданско партньорство.

Gama News
Следвай ни:

Gama News

GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.
Gama News
Следвай ни:
GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.