Европарламентът иска Европейска пътна карта за равноправието на ЛГБТИ хората

Европарламентът иска Европейска пътна карта за равноправието на ЛГБТИ хората

Днес Европейският парламент прие необвързваща препоръка за приемането на бъдеща пътна карта на ЕС срещу хомофобията и дискриминацията на основата на сексуална ориентация и полова идентичност.

Приетият днес доклад на евродепутатката Улрике Луначек (станал известен през последните дни като „Докладът Луначек”) „остро осъжда” хомофобията и трансфобията в Европейския съюз. Депутатите искат от Европейската комисия, страните-членки и агенциите на ЕС да изготвят „цялостна многогодишна политика за защита на основните права на лесбийките, гейовете, бисексуалните, транссексуалните и интерсексуалните лица”, т.е. пътна карта или стратегия.

Такива стратегии вече съществуват относно интеграцията на ромите, дискриминацията на хората с увреждания и равенството на половете. Стратегията трябва да обхваща дискриминацията в сферата на заетостта, образованието, здравеопазването, при достъпа до стоки и услуги, свободното движение, свободата на събранията и на изразяване на мнение, изказвания и престъпления от омраза, убежището и външните работи.

Докладът бе приет от ясно мнозинство от 394 срещу 176 депутати и с широка подкрепа от целия политически спектър. Ето как са гласували българските евродепутати:

ДПС:
Филиз Хюсменова
Метин Казак
Владко Панайотов

Коалиция за България:
Ивайло Калфин
Евгени Кирилов
Маруся Любчева

ГЕРБ:
Мария Габриел

Синята коалиция:
Надежда Нейнски

НДСВ:
Антония Първанова

ГОРД:
Слави Бинев

Национал-демократична партия:
Димитър Стоянов

ГЕРБ:
Преслав Борисов
Моника Панайотова
Владими Уручев

Синята коалиция:
Светослав Малинов

ГЕРБ:
Андрей Ковачев

Коалиция за България:
Илияна Йотова

НДСВ:
Станимир Илчев

Интересно е да се отбележи, че най-несъответно на общия вот на своята политическа група в европарламента са гласували депутатите от групата на Европейската народна партия (ЕНП) — въздържалите се от ГЕРБ и Синята коалиция. От тях единствено Мария Габриел (ГЕРБ) и Надежда Нейнски (Синята коалиция) са гласували така, както е гласувало мнозинството от ЕНП. От Коалиция за България са гласували в съответствие с мнозинството от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент, както и ДПС е гласувало в съзвучие с останалите от групата на Алианса на либералите и демократите за Европа. Интересен и гласът в подкрепа от страна на Слави Бинев, който започна политическата си кариера в Атака.

 

През последните седмици против приемането на доклада беше организирана масова международна кампания, подкрепена от организации, свързани с многомилионни американски неоконсервативни фондове. Популяризатор на кампанията в България е прикрито евангелисткото „гражданско сдружение” „Асоциация „Общество и ценности”, което има неясен юридически статут и финансиране.

Улрике Луначек, евродепутат и член на Интергрупата по правата на ЛГБТ хората в Европейския парламент, както и автор на доклада, коментира:

„ЛГБТ хората се сблъскват със сериозни проблеми в Европа. Въпреки прогреса в някои държави, дискриминацията, насилието и тормозът продължават да се случват във всичките 28 страни-членки. Появиха се твърдения, че този доклад дава специални привилегии на ЛГБТ хората. Но да държиш ръката на човека, когото обичаш, без страх, че ще бъдеш пребит заради това, не е привилегия, а човешко право. Широката подкрепа за доклада показва консенсуса по този въпрос и Европейската комисия ще трябва да отговори с нещо повече от мълчание”.

Евродепутатът Роберта Метсола, говорител на ЕНП по този доклад и също член на Интергрупата, коментира:

„Както докладът, така и широката подкрепа за него, ще изпратят мощно послание към обществата ни, че дискриминацията спрямо ЛГБТИ хората е просто неприемлива и трябва да бъде адресирана като проблем”.

Кампанията против Доклада „Луначек” бе изпълнена с толкова подвеждаща информация, че Интергрупата публикува списък с опровержения на неверните твърдения в нея.

Gama News
Следвай ни:

Gama News

GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.
Gama News
Следвай ни:
GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.