Днес парламентът ще решава дали организирането на прайд шествия да бъде престъпление

Днес парламентът ще решава дали организирането на прайд шествия да бъде престъпление

Днес парламентът ще гласува на първо четене законопроект за изменение и допълнение на Наказателния кодекс (НК), според който публичното проявяване на собствената или чужда хомосексуална ориентация ще се инкриминира. Проектът е дело на ултранационалистическата и популистка политическа партия Атака.

Според проекта в наказателния закон ще се създаде нов чл. 155в., който гласи:

„Който манифестира публично своята или на други хомосексуална ориентация или принадлежност, чрез организация или участие в митинги, шествия и паради или чрез средствата за масова информация и Интернет, се наказва с лишаване от свобода от една до пет години и глоба от пет хиляди до десет хиляди лева.”

Вносители на проекто-текста са Волен Сидеров, Деница Гаджева, Адриан Асенов, Димитър Димов, Илиан Тодоров, Миглена Александрова, Десислав Чуколов, Николай Александров и Гален Монев.

В мотивите си към проекта депутатите от Атака са записали, че участниците в „София Прайд“ ежегодно демонстрират „неприкрит разврат, сексуална перверзност и морална разпуснатост“, и „лансираните от активистите“ идеи за узаконяване на еднополовите бракове и осиновяване на деца от еднополови двойки будят притеснение.

Освен това от Атака смятат, че прайдовете са не просто „опасност за традиционните български ценности и покушение срещу обществения морал, но също така [и] публично подтикване към вандализъм и противообществени действия“, тъй като черпят вдъхновение от Стоунуолските бунтове.

Далеч по-обстоятелствени и колоритни в изявленията си депутатите от Атака бяха по време на обсъждането на законопроекта в двете парламентарни комисии, в които е разпределен — Комисията по правата на човека и жалбите на гражданите и Комисията по правни въпроси. Тях публикуваме отделно тук.

Ако не бъде приет на първо четене, текстът отпада като законодателно предложение; а ако бъде приет — предстои второ четене.

GamaNews припомня, че през 2009 г. аналогичен опит за ограничаване на свободата на изразяване на нехетеросексуалните хора, но в наредба за обществения ред, беше направен в Пазарджик. Тогава по предложение на общинския съветник Благо Петров в наредбата бе въведена забрана за „публичното демонстриране и изразяване на сексуална и друга ориентация на обществени места”. Тогава Върховният административен съд (ВАС) отмени текста на наредбата в две свои решения — като дискриминационен и като незаконосъобразен.

Gama News
Следвай ни:

Gama News

GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.
Gama News
Следвай ни:
GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.

1 Comment

  1. Национал-комунистите от Атака отчаяно се опитват да вдигнат топящ се рейтинг.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.