Руски местен депутат се опита да закрие проект за ЛГБТ тийнейджъри

Руски местен депутат се опита да закрие проект за ЛГБТ тийнейджъри

Виталий Милонов, депутат от Законодателното събрание на Санкт Петербург и автор на местния закон против „пропагандата на хомосексуалност”, е подал цели седем жалби до различни инстанции против журналистката Лена Климова във връзка с проекта й за подкрепа на ЛГБТ тийнейджъри. В тези жалби той настоява за закриване на проекта, защото според него там „привличат непълнолетни към заемане с нетрадиционна сексуална ориентация”.

Климова разказва, че е била повикана на разпит в полицейско управление, но следователят не е намерил обвиненията на Милонов за основателни:

„ У нас все пак има свобода на словото, свобода на избора, нали така? При вас няма призиви. Аз прочетох там: „На 13 години почувствах, че обичам момчета, на 15 ясно го осъзнах. Къде са тук призивите? То си е лична работа на всеки. Ако иска да бъде гей, нека да си бъде. […] Аз лично не виждам административно правонарушение. Има само един такъв член в Кодекса за административни правонарушения, и там пише „пропаганда”. […] Аз това го разбирам ей така: „Аз съм еди-какъв си, хайде всички при мене, това е чудесно, това е прекрасно”. Ето това е пропаганда, аз пропагандирам.

На страниците на проекта „Децата-404” в социалните мрежи се публикуват писма на ЛГБТ тийнейджъри, които разказват за своя живот. Много от тях описват тормоза, на който са подложени в училище или в семейството си, страховете си, хомофобията, която ги заобикаля от всички страни. Публикуват се и писма в тяхна подкрепа от възрастни, някои от които са хетеросексуални. Името на проекта идва от съобщението за грешка в интернет „404 – Page Not Found” – загатване за „невидимостта” на тези младежи, които федералният закон против „пропагандата на нетрадиционни сексуални отношения” се опитва да направи още по-„невидими”.

Това не е първият израз на недоволството на Виталий Милонов от „Децата-404”. В интервю за немско-френската телевизия ARTE през октомври 2013 г. той нарече проекта „полукриминална групировка” и добави библейския цитат: „а който съблазни едного от тия малките, […] за него е по-добре да му надянат воденичен камък на шията и да го хвърлят в морската дълбочина”.

Дарина Иванова

Дарина Иванова е дългогодишен доброволец и застъпник за равноправието на ЛГБТИ хората с опит в подкрепата на нехетеросексуални младежи.
Дарина Иванова е дългогодишен доброволец и застъпник за равноправието на ЛГБТИ хората с опит в подкрепата на нехетеросексуални младежи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.