Роскомнадзор определи какво е „гей пропаганда”

Роскомнадзор определи какво е „гей пропаганда”

На сайта на Роскомнадзор (Федералната служба за надзор в сферата на телекомуникациите, информационните технологии и масовите комуникации на Руската федерация) беше публикуван документ, разясняващ кое съдържание в Интернет е „вредно за здравето и развитието на децата”. На стр. 78-83 от този обемист документ се посочват и конкретни примери за „информация, отричаща семейните ценности, пропагандираща нетрадиционни сексуални отношения и формираща неуважение към родителите и (или) други членове на семейството”.

От примерите става ясно, че хетеросексуалните женени двойки не само може, но и трябва да се представят в положителна светлина, докато всякакво положително представяне на хомосексуалните и техните семейства е „пропаганда, вредна за децата”.

Ето превод на български език на някои от примерите:

Например на много сайтове, които пропагандират нетрадиционни взаимоотношения, се посочват статистически данни за осиновяване на деца от хомосексуални и хетеросексуални двойки. Откъсната от по-широкия контекст, тази информация може да формира у децата и юношите представата, че хомосексуалната двойка може да се справи с родителските задължения не е по-зле от хетеросексуалната. (Критерий №4.1.2)

Например двойка в нетрадиционни сексуални отношения може да бъде представена като ярка и очарователна. (Критерий №4.2.1)

Например двойка, сключила хетеросексуален брак, може да бъде представена като груба и отблъскваща. (Критерий №4.2.2)

Например на сайтове на ЛГБТ общности се публикуват списъци на видни дейци от миналото и настоящето, които са или са били в нетрадиционни сексуални отношения. (Критерий №4.4.2)

Например пряко или непряко одобрение на хора, които са в нетрадиционни сексуални отношения. (Критерий №4.4.3)

По-рано тази година т.нар. „пропаганда на нетрадиционни сексуални отношения сред непълнолетни” беше обявена със закон в Русия за административно нарушение, наказуемо с баснословна глоба.

Дарина Иванова

Дарина Иванова е дългогодишен доброволец и застъпник за равноправието на ЛГБТИ хората с опит в подкрепата на нехетеросексуални младежи.
Дарина Иванова е дългогодишен доброволец и застъпник за равноправието на ЛГБТИ хората с опит в подкрепата на нехетеросексуални младежи.

4 коментара

 1. Черно на бяло ви го казват хората, какво повече искате?
  И какво точно не ви харесва?

  • Кентавър, първо, статистическите данни ДОКАЗВАТ, че семействата на еднополови двойки могат да отглеждат деца толкова успешно, колкото и семействата на раднополови двойки. Няма „по-широк контекст“ в това. По-широкият контекст могат да бъдат единствено предразсъдъци, отричащи фактите. А статистиката показва факти. А не хипотези. Тя е доказателствен метод.
   Второ, документът говори за „нетрадиционни сексуални отношения“. Това е нелепо в две направления. От една страна, еднополовата интимност не е въпрос на традиция и модерност; тя е обективно съществуваща от дълбока древност и при все това не е културна практика, че да бъде „традиционна“ или „нетрадиционна“. От друга страна, да се определя нещо, което е номинирано като „нетрадиционно“ за нередно, поради щото е нетрадиционно, е логическа заблуда – Appeal to tradition.
   Трето, представянето на хетеросексуална двойка като груба и отблъскваща не е пропагандно. Има такива хетеросексуални двойки. Както има и такива еднополови двойки.
   Четвърто, признаването и отчитането на факта, че видни личности от миналото са били нехетеросексуални, не е пропаганда, а факт. Да се прикрива факт, защото е неудобен на някого, означава да се лъже. А този факт е важен, защото опровергава тезата, че такива хора са психично болни или морално деградирали и следователно – негодни и недостойни членове на обществото.
   Пето, критерий като „пряко или непряко одобрение на хора, които са в нетрадиционни сексуални отношения“ е откровено тоталитарен. Разбира се, че имам правото и свободата да одобрявам такива отношения и хора. И не аз, а този, който твърди че има проблем в това, трябва да го докаже. Този докувент горе не доказва нищо. Той кодифицира без аргументи и обосновка.

   • Лелей, ама ти много насериозно си се взел! Как не те мързя да пишеш толко?

    • Глупостта трябва да бъде подходящо адресирана. 🙂 Ето така.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.