Литовският парламент обвърза понятието за семейство с брака

Литовският парламент обвърза понятието за семейство с брака

Миналата седмица литовският парламент одобри на първо четене изменение на конституцията на Литва, което променя конституционно защитената концепция за „семеен живот”, като произтичаща от традиционния брак между мъж и жена.

Внесено от 108 депутати през ноември, сега предложението получи одобрението на 68, едва 8 гласуваха против, а 11 се въздържаха.

Член 38 от Конституцията на страната гласи, че семейството е основа на обществото и държавата, като последната трябва да го подкрепя и закриля, ведно с майчинството, бащинството и децата.

Интересното е, че Конституционният съд на страната вече е произнасял, че семейството може да се формира и чрез средства различни от брака, а формата на връзката между партньорите няма отношение към конституционното определение за семейство. В противоположната посока е и практиката на Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ), който през 2010 г. по делото Schalk and Kopf v. Austria се произнесе, че взаимоотношенията на партньори от един същ пол, които са съжителствали в трайна връзка, попадат в обхвата на понятието „семеен живот“ (параграф 91-95 от решението).

Социалдемократите бяха напълно разединени по въпроса, като трима гласуваха в подкрепа, трима против предложението, а деветима се въздържаха. Всички либерали в парламента гласуваха против предложението.

Решението не само парира по безпощаден начин легализирането на еднополовите семейства, но е и дискриминационно срещу небрачните разнополови двойки и децата родени извън брак.

За да влезе в сила предложението трябва да получи подкрепата на поне 94 депутати в още две четения.

Gama News
Следвай ни:

Gama News

GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.
Gama News
Следвай ни:
GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.