Върховният административен съд: Андрей Слабаков е извършил дискриминация на основата на сексуална ориентация

Върховният административен съд: Андрей Слабаков е извършил дискриминация на основата на сексуална ориентация

Миналата седмица Върховният административен съд установи, че известният режисьор Андрей Слабаков е е дискриминирал гей-хората с изказванията си, че те са по-опасни от тютюнопушенето, тъй като „сеят СПИН масово”.

Върховният административен съд (ВАС) потвърди решение на Административен съд София-град (АССГ), което на свой ред отменя и връща за ново произнасяне преписка на Комисията за защита от дискриминация (КЗД).

Жалба срещу Слабаков завеждат през 2011 г. гей активистите Радослав Стоянов и Добромир Добрев. Поводът е участие на режисьора в предаването „На инат” по „Нова телевизия”.

В предаването Слабаков заявява, че „гейовете са много по-вредни [от тютюнопушенето]”. И още:

„[…] разпространението на СПИН не е само заради наркоманите, което, както знаеме в некой държави е разрешено човек да се занимава с наркомания, но цигарите са много вредни… А освен това, да оставиме, че те разпространяват СПИН масово, тъй като не всички гейове са само хомосексуални, някой са и би-. Това не работи в интерес на обществото”.

Видеозапис от предаването може да се види тук:

По-нататък режисьорът споделя, че при свое посещение в Италия е получил покана да гостува на няколко гей сватби, но „слава Богу” не отишъл на нито една.

Пред държавния антидискриманционен орган жалбоподателите заявяват:

„[И]зказванията на г-н Андрей Слабаков не само дезинформират телевизионната аудитория, но и насаждат погрешни стереотипи спрямо нехетеросексуалните лица като цяло.

Той сравнява нехетеросексуалните хора, като група лица, с доказано увреждащи здравето практики, като тютюнопушенето и наркоманията, и по този начин внушава, че хомосексуалността е порок и сама по себе си е вредна за здравето. […]

Считаме, че подобни оклеветяващи изказвания насаждат предразсъдъци спрямо нехетеросексуалните хора, подбуждат към неравно третиране, представляват враждебна реч, която е незаконна, и осъществяват „тормоз”.

През април 2012 г. обаче КЗД излезе с решение в полза на ответника Слабаков. Сред основните аргументи на Комисията са това, че предаването „На инат“ има хумористичен характер, както и че Слабаков е изразил лично мнение.

След обжалване от страна на активистите през октомври 2012 г. АССГ отхвърли аргументите на Комисията, отмени решението й и върна преписката за ново произнасяне съобразно тълкувание на закона.

Въпреки мотивите на съда и че е призван да предотвратява дискриминация, както и да провежда държавната политика в областта на равните възможности и равното третиране на всички граждани на територията на Република България, от антидискриминационния орган обжалваха решението, настоявайки, че осъществена дискриминация в изказванията няма.

С излязлото миналата сряда решение ВАС потвърждава решението на първоинстанционния АССГ, като установява „тормоз“ и „подбуждане към дискриминация“ в процесните изказвания на Слабаков. Нещо повече – решаващият състав отчита, че публичният начин, по който са направени изказванията – в национален телевизионен ефир – допринася за унизяването и обругаването на гей хората. Според върховния съд „[хумористичният характер] на предаването сам по себе си не води до изключване на забраната за дискриминация“.

В мотивите си съдът пише:

„Видно е, в контекста на разговора, че основната цел на Слабаков е била да убеди публиката, че тютюнопушенето не е толкова вредно, че да бъде забранявано със закон. За да докаже тезата си той използвал противопоставянето – на тютюнопушенето противопоставил хората с хомосексуална ориентация. […]

Така формулирано изявлението на Слабаков цели да създаде и създава стереотип на обществено поведение, което стигматизира група лица на основата на сексуалната им ориентация, насажда по отношение на тях враждебност, нетърпимост, непоносимост, изключване. То ги етикетира, дамгосва ги и ги определя като разпространители на едно от най-опасните вирусни заболявания. Това неминуемо унизява, а значи и накърнява човешкото достойнство на хората, които определят себе си като гейове, защото ги представя на обществото, създава образ за тях в обществото, който мотивира омраза и пренебрежение (хомофобия)“.

В жалбата си пред съда активистите подчертават, че не привличането към хора от същия пол, а практикуването на необезопасени сексуални контакти е това, което определя риска от инфектиране с полово предавани болести.

По отношение на подбуждането към дискриминация Върховният административен съд признава, че публичната личност „е модел за поведение и изказаните от нея мнения се възприемат с по-голяма степен на доверие“.

Решението на ВАС не подлежи на обжалване. Предстои КЗД да се произнесе дали ще наложи на Слабаков санкция или само принудителни административни мерки. Жалбоподателите увериха, че появилата се в някои медии информация, че режисьорът може да отиде в затвора, е напълно невярна, тъй като Слабаков не е извършил престъпление и ВАС не е наказателен съд.

Гей активистите Радослав Стоянов и Добромир Добрев имат редица спечелени дела срещу нарушители на Закона за защита от дискриминация пред КЗД и ВАС, в това число две присъди срещу вестник „Уикенд” и една срещу „Галерия”, срещу националиста Боян Станков-Расате (за расистки изказвания), решения срещу няколко онлайн медии, както и две решения на ВАС срещу общинския съвет в Пазарджик, за скандалната им забрана за свободно изразяване на „сексуална и друга ориентация на обществени места” на територията на общината.

Gama News
Следвай ни:

Gama News

GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.
Gama News
Следвай ни:
GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.