Върховният съд на Индия: Работа на законодателя е да декриминализира хомосексуалността

Върховният съд на Индия: Работа на законодателя е да декриминализира хомосексуалността

С изненадващо отрицателно решение вчера Върховният съд на Индия, най-многолюдната демокрация в света, остави в сила наследения от колониалната ера текст в наказателния закон, инкриминиращ „содомията”.

Решението на съда отмени решение на Върховния съд на Ню Делхи от 2009 г., което постанови, че текстът е противоконституционен. Съгласно него хомосексуални хора могат да бъдат осъдени на до 10 години затвор.

Решението доведе до крах дългогодишните кампании на гей астивистите, противопоставящи се на силния консерватизъм и религиозна опозиция в страната.

Според съда само индийският парламент може да промени наказателния закон, а съда в Ню Делхи е надскочил правомощията си.

Член 377 от наказателния закон на Индия забранява „сексуални контакти, нарушаващи законите на природата”, което обичайно се интерпретира като еднополов секс. Той е един от десетките други закони против содомията в бивши британски колониални владения.

„Това решение е неочаквано, защото противоречи на международната тенденция”, заяви правозащитникът Колин Гонзалвес. „То ни връща в тъмните векове. Тъжен ден за Индия”.

Министърът на правосъдието на Индия, Капил Силба, заяви, че правителството вече обмисля да декриминализира сексуалните контакти между лица от един пол:

„Пред нас има няколко възможности, трябва да обмислим всичките. Но времето е критично важно — трябва да действаме бързо. Архаичният закон трябва да се промени, защото милиони хора са засегнати от него”.

Председателката на парламентарното мнозинство в Конгреса, Соня Ганди, също разкритикува решението на съда. Тя изрази надежда, че парламентът ще се заеме с въпроса и ще гарантира „конституционните гаранции за живота и свободата на всички граждани”.

Решението на съда бе разкритикувано и от Нави Пилей — върховен комисар на ООН по правата на човека. Тя заяви:

„Криминализирането на частния еднополов сексуален акт по взаимно съгласие нарушава правото на личен живот и недискриминация, разписани в Международния пакт за граждански и политически права, който е ратифициран от Индия. Вчерашното решение на Върховния съд на страната е значителна стъпка назад и удар по човешките права”.

Източник на текста в закона е британското колониално право от 19. век. По този повод реакция на решението имаше и от външното министерство на Обединеното кралство, от където заявиха, че „решенията на Върховния съд на Индия са вътрешен въпрос”. Този коментар е изненадващо мек, в сравнение с по-ранната реакция спрямо руския закон против гей-пропагандата, когато от министерството изразиха загриженост за човешките права в страната.

Индия все още е част от Общността на нациите — организация на над 50 независими държави, които са били част от Британската империя. Обединеното кралство и сега поддържа близки културни и икономически връзки с южноазиатската държава.

Gama News
Следвай ни:

Gama News

GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.
Gama News
Следвай ни:
GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.