Черногорският митрополит призова „да бъде върната честта” на страната след гей парада

Черногорският митрополит призова „да бъде върната честта” на страната след гей парада

Митрополитът на Сръбската православна църква в Черна гора Амфилохие призова „да бъде върната честта” на Черна гора след организирания в неделя в Подгорица гей парад, съобщава вестник „Блиц”, цитиран от БТА.

Амфилохие призова „гей парадиращите” да престанат с „насилието над морала” на Черна гора. Коментирайки факта, че организаторите на гей парада взеха мустаците като знак на проявата, Амфилохие каза, че това било „обезчестяване на мустаците на черногорците и на Черна гора”.

По оценка на митрополит Амфилохие и полицията, която беше задължена да защитава участниците в гей парада, се оказала в „обезчестено положение”.

Той обаче подчерта, че нито църквата, нито народът не бива да реагират насилствено на организирането на гей парада. Припомняме, че през 2012 г. българският отец Евгени Янакиев от Сливен призова „всеки, който се чувства християнин и българин” да се противопостави по всички възможни начини на планирания „София Прайд 2012”, като посочи замерянето с камъни като удачен вариант. Въпреки писмото на организаторите на прайда до Светия Синод, до днес Българската православна църква не се е разграничила официално от тези призиви към насилие.

Междувременно докладчикът на Европейския парламент за Западните Балкани Йелко Кацин направи оценката, че Черна гора се е проявила като „голяма държава с начина, по който даде възможност да се организира гей парадът”. За това според него страната трябва да бъде възнаградена с отварянето на преговорни глави 23 и 24, пише вестник „Побиеда” от Подгорица.

В Подгорица в неделя се състоя гей парад, а събитието протече при невиждани мерки на полицейска охрана, както и на сблъсъци на полицията с противниците на гей парада. Накрая участниците в шествието бяха евакуирани от центъра на града. В безредиците по повод гей шествието бяха ранени 20 полицаи и бяха задържани 60 хулигани.

Източник: Дневник

Gama News
Следвай ни:

Gama News

GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.
Gama News
Следвай ни:
GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.