Руски депутат предложи в законопроект да се отнемат децата на хомсексуалните

Руски депутат предложи в законопроект да се отнемат децата на хомсексуалните

Депутатът от Руската държавна дума Алексей Журавльов (член на фракция „Единна Русия” на Владимир Путин и председател на партия „Родина”) предложи законопроект за отнемане на родителските права на хомосексуалните на 5 септември.

В обяснителната си бележка към законопроекта той се позовава на вече приетия закон, който забранява „пропагандата на нетрадиционни сексуални отношения” сред непълнолетни. Според Журавльов такава „пропаганда” е недопустима и вътре в семейството. Той твърди, че ако един от родителите си позволява сексуални контакти с лице от същия пол, „вредата, която може да бъде нанесена на психиката на собственото му дете, е огромна, тъй като майката или бащата представлява пример за подражание за своето дете”.

Член 69 на Семейния кодекс на Руската Федерация изброява хроничния алкохолизъм или наркомания на родителя и насилието над децата като основания за отнемане на родителските права. Според депутата „нетрадиционните сексуални отношения” на родителя са не по-малко опасни за децата и трябва също да бъдат включени в този списък.

Законопроектът се отнася за тези, чиито семейства вече са се разпаднали, или за тези родители, които не крият сексуалните си отношения с лица от своя пол, поясни Журавльов за вестник „Коммерсантъ”.

В интервю за Slon.ru депутатът обяснява, че тази идея му е дошла наум след разговор с жена, която се развела със съпруга си, защото „изповядвал нетрадиционна сексуална ориентация”, но съдът оставил децата при баща им, защото той бил „влиятелен човек”. Според Журавльов повечето такива деца имат по един хетеросексуален родител, който да се грижи за тях. Но при нужда и детските домове са по-добро решение от самотна майка лесбийка: „Хомосексуалистът не трябва да отглежда дете. Той го развращава. Той му нанася много по-голяма травма, отколкото ако детето се намира в детски дом. Това е моето дълбоко убеждение”.

Законопроектът беше посрещнат скептично в Държавната дума. „Може да се измислят още маса основания да са отнеме детето от семейството — заяви за „Коммерсантъ” заместник-председателят на Комисията по въпросите на семейството, жените и децата Олга Баталина. — Задачата на депутатите е законодателно да създават условия, които да запазват детето в семейството, ако правата му там не се нарушават”. Тя отбеляза, че „Семейният кодекс предвижда брачните отношения между мъж и жена, а всички останали видове отношения не са юридическа категория и не могат да бъдат обект на регулация от страна на държавата”.

Журавльов обосновава „научно” законопроекта си със станалото скандално изследване на американския социолог Марк Регнъръс.

Репортер на „Политблог” се е свързал със самия Регнъръс и е поискал мнението му по този въпрос. Ето какво е отговорил той:

„Докато моето изследване разкри разлики между достигналите пълнолетие деца, израснали в различни видове семейства — включително тези, в които единият или двамата родители са имали партньори от същия пол, — да  се предлага отделяне на детето от биологичните родители въз основата на тези данни означава да се излезе далеч отвъд пределите на моя труд. Напротив, единственият ясен извод от моето изследване е, че семейната нестабилност вреди на децата. Предложението за създаване на още по-голяма нестабилност по законодателен път изопачава самата същност на изследването, на което се позовава”.

На 16 септември американският вестник The Atlantic Wire публикува статия от Регнъръс, в която той отново изразява несъгласието си с руския законопроект и твърди, че Журавльов неправилно е изтълкувал изследването му.

Самото изследване на Регнъръс пък бе посрещнато с тежка критика от американската научна общност, както от социолози, така и от психолози. Първоначално изследването беше огласено като демонстриращо, че децата отглеждани от еднополови двойки се развиват по-зле от децата, отглеждани от разнополови родители, което е в противоречие с натрупания от над 30 години корпус научни данни по този въпрос. По-късно обаче стана ясно, че методологията на изследването всъщност не сравнява деца от стабилни еднополови семейства с деца от стабилни разнополови семейства, както и други методологични недостатъци. Освен това бе установено, че изследването на Регнъръс не е преминало през стандартната процедура за рецензиране от специалисти преди публикуване, както и че е финансирано от голяма евангелистка организация, известна със своите анти-гей позиции.

По-рано тази година Руската федерация пък прие федерален закон, забраняващ нещо, което руският законодател определя като „пропаганда на хомосексуалност”. При отсъствието на дефиниция за това обаче законът ефективно се прилага срещу всякакви форми на публично изразяване, които представят хомосексуалността като нещо друго, освен болест или грях. За опасния антидемократичен дух на закона предупредиха и от Венецианската комисия в специално становище.

След приемането на закона Русия отбеляза скок на престъпленията с дискриминационен мотив (популярно наричани престъпления от омраза) срещу хомосексуални хора. Организирани банди примамват и нападат младежи чрез Интернет, а поне два случая вече завършиха със смърт.

Дарина Иванова

Дарина Иванова е дългогодишен доброволец и застъпник за равноправието на ЛГБТИ хората с опит в подкрепата на нехетеросексуални младежи.
Дарина Иванова е дългогодишен доброволец и застъпник за равноправието на ЛГБТИ хората с опит в подкрепата на нехетеросексуални младежи.

2 коментара

  1. Русия е свинска държава, това се доказва всеки ден.

  2. Не мога да разбера защо правят това.. какъв е смисъла . Хора писна ми от хомофобията…а пък сега и децата на еднополовите двойки искали да взимат..Защо ?? …не може ли да осъзнаете,че всеки има право да обича без значение мъж и жена,жена и жена,мъж и мъж ….както и има правото да бъде щастлив ..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.