Комисар Малмстрьом: Гей парадът в Сърбия е ключов за напредъка ѝ към ЕС

Комисар Малмстрьом: Гей парадът в Сърбия е ключов за напредъка ѝ към ЕС

Еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом предупреди Сърбия, че провеждането на оспорвания гей парад в страната ще бъде ключов показател за усилията на Белград за присъединяване към Европейския съюз, съобщиха БТА и ДПА.

Малмстрьом заяви в блога си вчера, че е изпратила писмо до сръбския премиер Ивица Дачич по въпроса два месеца преди лидерите на ЕС да решат бъдещето на сръбската кандидатура за членство.

„Белградският гей парад през 2013 г. ще бъде важна стъпка за напредъка на Сърбия по пътя ѝ към ЕС чрез гарантирането на фундаменталните принципи на равенство и недискриминация”, посочи Малмстрьом в блога си.

Тя отбелязва, че свободата на събиране и свободата на изразяване са сред основните ценности, залегнали в договорите на ЕС.

„От жизненоважно значение е Сърбия – страна, която се надява да стане членка на ЕС – да приеме напълно ценностите, вградени в основите, върху които е изграден проектът на ЕС”, подчерта още Малмстрьом.

Сръбските власти забраниха провеждането на гей паради предишните две години, след като през 2010 г. имаше сблъсъци на подобна проява. Сега плановете са за нов гей парад на 28 септември в Белград.

Правителството на Сърбия все още не е изяснило дали ще позволи провеждането на гей парада тази година, тъй като среща голяма съпротива от националистите и Сръбската православна църква.

„Обезпокоително е, че властите се отказват пред такива заплахи от насилие. Свободата на събиране е фундаментален елемент на демокрацията и задачата на правителството е да гарантира правата на гражданите си”, подчерта още еврокомисарят.

Лидерите на ЕС дадоха зелена светлина на Белград в края юни за започване на преговори за членство, но все още не е определена дата за началото им. Сърбия се надява това да стане на среща на върха на ЕС през декември.

Източник: Dnevnik.bg

Gama News
Следвай ни:

Gama News

GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.
Gama News
Следвай ни:
GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.