Полиция опита да нахлуе в дома на най-известния руски гей активист

Полиция опита да нахлуе в дома на най-известния руски гей активист

Вчера сутринта цивилни служители на московската полиция са направили опит да проникнат в дома на най-известния руски гей активист — Николай Алексеев. Това съобщи самият той в серия от публикации в Туитър.

Алексеев, срещу когото са повдигнати криминални обвинения в обида през Туитър на народни представители, подкрепящи приетото тази година анти-гей законодателство, споделя детайли за инцидента пред агенция „Интерфакс”.

Според активиста, който е един от флагманите на руското движение за равно третиране на ЛГБТ хората, опита за нахълтване в дома му е свързан с жалби на две народни представителки в руската Държавна дума — Елена Мизулина и Елена Баталина, — според които активистът ги бил обидил в социалната мрежа Туитър.

„Цивилни мъже опитаха да проникнат в дома ми около 7 сутринта. Предполагам, че са били полицаи във връзка със случая Мизулина. Беше доста позорно от тяхна страна, събудиха цялата сграда”, коментира Алексеев.

Мизулина, която председателства комисията по въпросите на семейството, жените и децата в долната камара на руския парламент, и Баталина, която е вицепредседател, се оплакали на прокуратурата през юли, че Алексеев публикувал груби коментари по техен адрес във връзка с анти-гей законодателството, прието по-рано тази година в Руската федерация, и което двете подкрепят енергично.

Пред „Известия” пък Мизулина обяви, че прокературата ще започне преписка срещу Алексеев за „обида на представител на властта”, наказуема с глоба от около 1800 лв. и общественополезен труд.

„Ако бъде осъден, ще поискаме да полага общественополезен труд на места, където няма да сее гей-пропагандата си”, обяви Мизулина идеите си за развоя на случая. Самата тя твърди, че не се почувствала персонално обидена, но имала дълг да защити интереса на останалите депутати.

Днес властите потвърдиха, че те са опитали да проникнат в дома на Алексеев.

„Представители на руското следствие са посетили дома на Алексеев в опит да изпълнят предписание на съда”, заявил анонимен представител на следствието.

Миналата година Алексеев беше арестуван заради плакат „Хомосексуалността не е перверзия” пред сградата на общината в Санкт Петербург.

Gama News
Следвай ни:

Gama News

GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.
Gama News
Следвай ни:
GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.