МВР на Русия: Законът против „гей пропагандата“ ще се прилага и на Олимпиадата, но това не е дискриминация

МВР на Русия: Законът против „гей пропагандата“ ще се прилага и на Олимпиадата, но това не е дискриминация

Министерството на вътрешните работи на Русия потвърди на 12 август, че спорният федерален анти-гей закон ще се прилага по време на Олимпийските игри в Сочи през 2014 г.

След като президентът Владимир Путин подписа през юни закон, забраняващ „пропагандата на хомосексуалност” сред непълнолетни, настъпи объркване по въпроса как ще процедират руските власти по време на Зимните олимпийски игри в Сочи през февруари 2014 г. Мнозина изразиха загриженост относно неясното определение за „пропагандата на хомосексуалност” в закона.

Международният олимпийски комитет първоначално твърдеше, че е получил уверения от висши държавни служители на Русия, че спортистите и гостите на Сочи 2014 няма да бъдат засегнати от закона. В отговор санктпетербургският законодател Виталий Милонов призова правителството да не „прилага избирателно” закона на Зимните олимпийски игри в Сочи, а руският министър на спорта Виталий Мутко също настоя, че законът важи за всички.

След това  заместник-председателят на Комисията на Държавната дума за физкултурата, спорта и младежта Игор Ананских каза за информационна агенция „Интерфакс” на 2 Август, че законът няма да се прилага към гостите и спортистите на Олимпиадата:

„Олимпийските игри са голяма международна проява. Ние трябва да бъдем възможно най-любезни и толерантни. Ето защо е било взето решение да се не повдига този въпрос по време на Олимпиадата”, заяви той и напомни, че Русия планира да бъде домакин и на други големи международни състезания след това.

Сега информационна агенция „РИА – Новости” съобщи за разяснението, публикувано на сайта на вътрешното министерство на Руската Федерация, което опровергава всякакви такива твърдения.

„При това обръщаме внимание, че под действието на въпросния нормативен акт попадат лица, имащи за цел да подбудят непълнолетните към встъпване в нетрадиционни сексуални отношения. Към лицата, осъществяващи подобни действия, ще бъдат предприети мерки от органите на реда в съответствие с руското законодателство. Органите на реда не могат да имат никакви претенции към хората, които се придържат към нетрадиционна сексуална ориентация, не извършват подобни действия, не устройват никакви провокации и заедно с всички участват мирно в мероприятията на Олимпиадата” — се казва в него. — „Разсъжденията за нарушаване на правата на представители на нетрадиционна сексуална ориентация, възпрепятстване на участието им в Олимпийските игри или дискриминация на спортистите и гостите на Олимпиадата по признак сексуална ориентация, са напълно неоснователни и скалъпени”.

Ръководителят на Националния олимпийски комитет на Русия Александър Жуков също заяви, че законът ще се прилага по време на Олимпиадата в Сочи:

„Ако човек не натрапва възгледите си в присъствието на деца, срещу него не могат да бъдат предприети никакви мерки”, каза Жуков. „Гражданите с нетрадиционна сексуална ориентация могат безпрепятствено да участват в състезанията и всички други мероприятия на Игрите, без изобщо да се опасяват за своята безопасност”.

Според определението на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), орган на Съвета на Европа (СЕ), чийто член е и Русия, дискриминацията представлява различие в третирането, което не е основано на обективно (несвързано с признака на дискриминация) или разумно основание. Според Парламентарната асамблея на СЕ сексуалната ориентация е фундаментална част от идентичността на всяко човешко същество, а според ЕСПЧ тя е интимен аспект на личния живот от такъв висок порядък, че само изключително сериозни причини могат да оправдаят различие в третирането на тази основа (дискриминация).

Изключително сериозната причина на Руския законодател за въвеждането на новите административни мерки лежи в твърдението, че публичното изразяване на позитивно отношение към нехетеросексуалната ориентация (наричана в закона „нетрадиционна”) съставлява риск за децата, тъй като може да ги „подбуди към встъпване в нетрадиционни сексуални отношения”, както четем в изявлението на вътрешното министерство на Русия.

Позицията на научното мнозинство по този въпрос обаче отдавна е категорична: сексуалната ориентация е иманентен компонент от човешката психика, който не се влияе от свободната роля на индивида и не подлежи на промяна под външно влияние. Във времето преди 70-те години на 20-и век, а и днес, редица специалисти по психология и психично здраве са се опитвали да променят хомо- и бисексуалната ориентация на пациенти, водени от убеждението, че това са нередни, патологични форми на човешката сексуалност. Тези опити обаче нямат документиран никакъв успех, а съвременната наука определя нехетеросексуалната полова ориентация като „нормална вариация” на човешката сексуалност.

Дарина Иванова

Дарина Иванова е дългогодишен доброволец и застъпник за равноправието на ЛГБТИ хората с опит в подкрепата на нехетеросексуални младежи.
Дарина Иванова е дългогодишен доброволец и застъпник за равноправието на ЛГБТИ хората с опит в подкрепата на нехетеросексуални младежи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.