Член на олимпийския комитет призова за уважение към… руските анти-гей закони

Член на олимпийския комитет призова за уважение към… руските анти-гей закони

Ламин Даяк, председател на Международната асоциация на лекоатлетическите федерации (МААФ) и член на Международния олимпийски комитет (МОК) заяви, че според него „няма никакъв проблем” с руските анти-гей закони.

Даяк направи изказването си пред журналисти, отразяващи международния шампионат по лека атлетика в Москва този уикенд. Той заяви още, че „Руските закони трябва да се уважават” и че чувства, че „няма да бъдем смутени от политически проблеми”. Той доволно заключи: „Въобще не съм разтревожен”.

В Сенегал, родината на Даяк, хомосексуалността е инкриминирана и наказуема с до 5 години затвор.

Междувременно МОК поиска от Русия пояснение за анти-гей законодателството на Русия, с цел изясняване на съответствието му с Олимпийската харта, която третира като неприемливи всички форми на дискриминация.

Множество ЛГБТ активисти смятат, че нехетеросексуалните и трансполови състезатели догодина могат да станат жертви на анти-гей законодателството и климата в руското общество, поради което призовават към бойкот и преместване на игрите от Сочи, Русия, в друга, по благоприятна дестинация. Други пък критикуват призивите за бойкот и смятат, че тъкмо провеждането на игрите може да е важно послание, което да подобри положението на ЛГБТ хората в страната.

Политици като президентът на САЩ Барак Обама и британският премиер Дейвид Камерън изразиха сериозна загриженост за влошаването на положението на ЛГБТ хората в Русия. И двамата обаче се възпротивиха на възможността за бойкот на игрите в Сочи.

Руският президент Владимир Путин заяви, че новите закони не трябва да се отразяват на гладкото протичане на игрите. Въпреки това именно Путин и неговата партия „Единна Русия” имат ключова роля в изготвянето и приемането на новото законодателство.

Gama News
Следвай ни:

Gama News

GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.
Gama News
Следвай ни:
GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.