Руският министър на спорта призова за спокойствие по отношение на анти-гей законодателството

Руският министър на спорта призова за спокойствие по отношение на анти-гей законодателството

Витали Мутко, руският министър на спорта, призова за спокойствие по отношение на анти-гей законодателството, което партията му прие по-рано тази година.

По време на пресконференция Мутко заяви: „Призовавам за спокойствие. Освен този закон имаме и конституция, която гарантира неприкосновеността на личния живот на всички граждани. Този закон не лишава от права никого на основата на вероизповедание, раса или сексуална ориентация, а просто забранява популяризирането на нетрадиционни отношения сред младежта.

Вчера бях в Сочи и искам да кажа, че всички атлети и организации трябва да бъдат спокойни — правата им са защитени. […] Разбира се, трябва да уважавате законите на страната, в която пребивавате”.

По-рано тази година президентът Путин подписа скандален закон, санкциониращ позитивното публично говорене за хомосексуалността и гей хората като „пропаганда на нетрадиционни отношения” сред подрастващите. Законът бе предложен от депутати от неговата партия, „Единна Русия”.

Паралелно бе предложена и забрана на еднополови двойки от държави, където еднополовите бракове са легализирани, да осиновяват руски деца. Обмисля се още законодателство, което да позволява на държавата да отнема деца на родители, които са хомосексуални.

Всичко това бе последвано от същинска вълна от хомофобско насилие. Няколко души бяха убити при хомофобски нападения, като повечето от случаите се отличават с особена жестокост. Първият бе на младеж, който е бил изнасилен анално с бирена бутилка, преди да бъде убит.

Междувременно в страната се формираха стотици доброволчески отряди за борба с наркоманията и педофилията, повечето от които нападат и граждани, заподозрени че са хомосексуални. Голяма част от тези шпицкоманди се определят като православни отряди за защита на традиционните ценности.

Миналата седмица Кери МакКарти, британския министър в сянка по въпросите на външната политика и човешките права, призова въпросът за анти-гей законодателството в Русия да се постави ребром на следващата среща на Г20 в Санкт Петербург, планирана за идния месец.

Gama News
Следвай ни:

Gama News

GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.
Gama News
Следвай ни:
GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.